Първото работно място невинаги е най-вдъхновяващото, но според създателят на китайския гигант Alibaba Джак Ма е най-важната за професионалното развитие след това, пише CNBC.

На Световния икономически форум в Давос Ма даде съвет в тази посока на младите хора. По думите му първата работа може да не е мечтаната, но трябва да е такава, че човек да получава нови знания и да се развива.

"Не е нужно да е в някоя доказала се компания с вече създадено име, а шефът да ви възлага задачи и да ви учи как да ги свършите правилно", казва Ма.

Според него човек не трябва да бърза да напусне първата си работа, а да остане по-дълго там, за да затвърди придобитите умения. Собственикът на една от най-големите платформи за онлайн търговия споделя, че днес вижда младите хора да сменят много бързо местата, където работят. Той самият смята, че трябва човек да се задържи на първото си работно място поне 3 години.

Трите въпроса, които водят към успеха, според Джак Ма

Трите въпроса, които водят към успеха, според Джак Ма

Какво струва да постигнеш заложените цели според него

Милиардерът признава, че много му е помогнало това, че е бил учител в началото на кариерата си. Той е преподавал английски език. Предприемачът признава, че така се е научил да забелязва талантливите хора, което му е било от полза при полагането на основите за собствената му компания. Ма казва, че човек винаги иска неговите ученици да бъдат по-добри от него.

"Когато наемам хора, те често са по-умни от мен или дори по-големи, такива, които могат да ми бъдат шефове. Харесвам хора, които не се отказват и са позитивни", допълва Джак Ма.

След като по-рано призна, че ще се оттегли от поста на президент на Alibaba през септември 2019 година, той заяви, че има желание да се завърне към кариерата си на учител.