Искането на повишение може да ви се струва неудобно, но то е важна част от общата ви настройка за финансови успехи. Печелейки солиден доход, ще можете да си покривате разходите, да инвестирате, да извършвате навременно плащанията си и да си угаждате.

Понеже е рядкост да се иска повишение повече от веднъж годишно, е важно как ще поднесете искането си. Business Insider дава няколко съвета, които да имате предвид следващия път, когато мислите да поискате заслужено увеличение на заплатата.

1.Проучете пазара, практикувайте и се подгответе

Едно от най-важните неща, които можете да направите, когато искате повишение, е да влезете добре подготвени относно това, което искате и защо.

Робин Пинкли,преподавател по мениджмънт в Cox School of Business, съветва "да напишете домашното си и проучите пазара преди да поискате повишение, така че да можете да формулирате какво е вашето положение спрямо другите и защо повишението е оправдано."

Включете в обосновката си набор от умения, ниво на опит и неща, с които сте допринесли за компанията.

Пикли съветва да не се надявате, че шефът или служителите от човешки ресурси следят вашите постижения. "Уверете се, че следите стойността, която носите на компанията и бъдете готови да говорите за нея и за приноса, който планирате да ѝ давате през следващите години.", добавя той.

2. Трябва да знаете, че нещата могат да станат неудобни

Бъдете готови за трудни въпроси и за това да се чувствате неудобно или несигурно на моменти. Ако ви откажат искането за повишение, не забравяйте, че все още можете да преговаряте, но трябва внимателно да обмислите начина, по който ще го направите.

Пикли предлага да се опитате да разберете причината за отказа, за да имате представа как да преговаряте за в бъдеще.

3. Помислете дали е точното време

Важно е да помислите дали е настъпил точният момент, за да не бъдете импулсивни относно молбата за повишение. Добре е да обмислите скорошното си представяне и да имате предвид финансите на вашата организация.

Съветът на Пинкли е да "планирате среща с шефа си доста преди да направите обзор на вашите постижения, така че той да може да обмисли искането ви за увеличение на заплатата, преди да бъдат взети бюджетни решения".

4. Не оставяйте страхът да ви завладее

Искането на повишение може да бъде неудобно и плашещо преживяване и много хора го избягват. Близо 60% от анкетираните в проучване за заплатите на PayScale споделят, че никога не са водили преговори за увеличение на заплатата, а тези, които са се осмелили печелят повече.

"Ако други на вашето ниво и позиция са по-висoко платени просто, защото са договорили заплатата си, компанията и пазарът ще приемат по-високата заплата като знак, че другите се представят по-добре от вас, независимо дали това е вярно или не", споделя Пикли.

Позволявайки заплатата ви да изостава, може да има дълготраен ефект върху сумата, която печелите във времето, годишните увеличения на заплатите, пазарното възприемане на вашата стойност като служител и напредъка ви в кариерата.