Премиерът и ръководител на управляващата Либерално-демократическа партия на Япония Фумио Кишида е заработил общо над 38,6 милиона йени (над 267,2 хиляди долара, средно месечно по около 23 хил. долара) през 2022 година. По доходи за миналата годин като цяло той изпреварва лидерите на всички останали парламентарно представени партии, показват публикуваните днес данни за доходите на депутатите, съобщи ТАСС.

Доходите на Кишида се състоят от заплатата му като министър-председател и плащания, дължими на член на парламента, както и хонорари за публикации, приходи от платени речи и т.н. Ръководителят на японското правителство е спечелил през 2022 г. почти 10,3 милиона йени (71 хиляди долара. ) повече от предишния премиер.

На второ място по този показател е лидерът на комунистите Кадзуо Ший. Той е получил за годината повече от 20,5 милиона йени (почти 142 000 долара). Значителна част от тази сума представлява хонорарът за коментари, публикувани миналата година за програмата на японските комунисти.

За разлика от премиера Кишида, доходите на лидерите на всички други парламентарно представени политически партии се оказаха по-ниски от средните доходи на неговите депутати. Те възлизат на почти 21,6 милиона йени (149 100 долара за годината).

Представителите на управляващата ЛДП остават лидери по приходи в парламента за шеста поредна година. Средният им доход през 2022 г. е бил повече от 22,8 милиона йени (близо 158 000 долара). В списъка на 10-те депутати с най-високи приходи, либералдемократите заемат седем места.

Япония дава близо 1 млрд. долара на Toyota, за да произвежда батерии

Япония дава близо 1 млрд. долара на Toyota, за да произвежда батерии

С парите ще се стимулира производството в страната