За година България показва значителен прогрес по отношение на преодоляването на неравенството между половете. През 2017 година страната ни се нарежда на 18-то от 32-о място година по-рано в класацията на Световния икономически форум за равенство между половете.

Държавите в нея са подредени според индекса Global Gander Gap, който отразява разликите между мъжете и жените, по отношение на условията на пазара на труда, образованието, здравеопазването и политиката. В класацията са сравнени общо 144 страни по тези основни критерии.

България "затваря" пропастта между половете най-бързо в света

Снимка 321476

Източник: World Economic Forum

Страната ни е на първо място в света по ограничаване на разликата между половете, като за последните 12 месеца се е изкачила с 14 позиции в списъка. Това означава, че България е показала най-голям напредък в сравнение с останалите държави при преодоляването на "пропастта" между дамите и представителите на силния пол.

Останалите държави, които влизат в топ 10 на най-бързо напредващите, са Канада, Боливия, Франция и Испания.

Страната ни е втора в Източна Европа по равенство между жените и мъжете

На регионален принцип България се класира на второ място след Словения по отношение на равнопоставеността между половете. След страната ни са Латвия, Беларус и Литва. На последно място е Унгария, а пред нея са Азербайджан, Армения, Таджикистан, Грузия и Чехия.

Снимка 321475

Източник: World Economic Forum

Силните и слабите страни

Според резултатите България се справя неособено добре по отношение на икономическите и образователните възможности. Участието на пазара на труда не се различава толкова много при мъжете и жените, но за сметка на това при заплащането нещата не стоят по този начин.

Данните на Световния икономически форум показват, че по отношение на размера на заплатите страната ни е на 104-а позиция, като у нас за една и съща работа дамите получават близо двойно по-ниски възнаграждения. Иначе казано българките вземат 0,57 на сто от заплатите на мъжете в страната.

Пред нас са редица балкански държави, като Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, както и Чехия, Кипър и Израел. След нас остават Полша и Хърватия. Любопитното е, че на първо място по равенство на заплащането е Руанда, следвана от Обединените арабски емирства, Албания и Сингапур.

Повече жени на високи постове

Държавата ни се представя сравнително добре що се отнася до броя на дамите на високи постове. В България делът на жените мениджъри, висши служители и политици е почти 38 на сто при 62 на сто за мъжете. Това ни поставя непосредствено след Норвегия и преди страни, като Австралия, Естония, Великобритания и Португалия.

За сметка на това заетите в административни и технически дейности дами са значително повече от господата. Те са 60% при 39,9% при мъжете.

Като цяло по отношение на условията на труд България попада на 51-о място, като преди нея са Ирландия и Белгия, а след нея - Великобритания, Полша и Румъния.

Страната ни се представя по-зле в областта на образованието, където е на 81-ва позиция.

Един век е необходим за преодоляването на разликите

Снимка 321477

Източник: World Economic Forum

100 години ще са необходими за премахване на пропастта между половете, показва оценката на Световния икономически форум. Що се отнася до разликите между условията на труд, необходимото време е двойно по-вече - 217 години. Иначе казано жените и мъжете ще могат да бъдат равнопоставени в професионален план чак през 2234 година.

Докладът на организацията показва, че най-добре се справят скандинавските държави, като на първо място според индекса е Исландия, следвана от Норвегия и Финландия. В топ пет влизат още Руанда и Швеция. В дъното на класацията пък са Сирия, Пакистан и Йемен.