Обявите за дистанционна и почасова работа в Европа и Америка нарастват доста над нивата от времето преди пандемията. В САЩ ръстът е над 50%, става ясно от проверка в сайта за обяви за нова работа Indeed. Отвъд океана най-голям интерес има към ИТ индустрията, както и към строителното инженерство. 

В международен план повечето нови позиции за работа от разстояние онлайн вече предлагат по-високи заплати от преди, като в икономиките с по-ниски доходи те са по-малко на брой от останалите. Хората, които търсят този тип работа обаче навсякъде стават все повече.

Дали пандемията промени приоритетите ни относно работата, които искаме да вършим? Определено да

В САЩ интересът на търсещите работа към сектори като строително инженерство и ИТ е нараснал. И двата сектора отчитат близо 60% повече търсения за работа през октомври 2021 г. в сравнение с миналата година. За същия период търсенето на работа в медиите, в сектора на PR и комуникации, както и в областта на софтуерната индустрия са се увеличили с повече от 48%.

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Според анкета на БСК половината от работодателите биха запазили работата от разстояние

На другия полюс се намират бавачките на деца и готвачите. В целия сектор на обслужването търсенето на нова работа е спаднало средно със 17% в сравнение с времето преди пандемията. 

Обявите за почасова работа за складови работници и товарачи са се увеличили повече от два пъти в сравнение с началото на годината и това е най-високото увеличение във всички сектори. За жалост обаче търсещите подобна работа са все по-малко. 

Indeed отчита значително увеличение на свободните работни позиции в пазари като в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Канада и Австралия. 

По-високи заплати и дистанционна работа искат повечето от търсещите нова работа

Анализът на Indeed показва, че в САЩ и в ЕС най-масовият интерес откъм нова работа е свързан с почасов труд и с това дали дадена професия може да бъде извършвана дистанционно. Точно тук търсещите работа по-често търсят позиции, които предлагат по-високо заплащане и по-гъвкаво работно време. Наблюдава се тенденция бивши служители от хотелиерството и в туристическия сектор да се насочват към сектора на ИТ, след провеждане на онлайн курсове по преквалифициране.

Според анализ на Националното бюро за икономически изследвания (NBER) на САЩ обаче, само 37% от всички работни места в страната могат да се извършват за постоянно от разстояние. Подобна е ситуацията и в по-богатите страни в Европа. Например, във Великобритания и Швеция тези позиции са около 40% от общия брой. В Турция обаче те са по-малко от една четвърт.

Кои ще бъдат най-бързо изчезващите професии през това десетилетие?

Кои ще бъдат най-бързо изчезващите професии през това десетилетие?

Основната причина за изчезването им е автоматизацията

Ситуацията в България

Страната ни се доближава до по-развитите западни държави все повече. И по-скоро е по-близо до Великобритания и Швеция, отколкото до Турция. През тази година около половината от българските работодатели вече предлагат обяви за работа, които са за т. нар. хибридно (смесено) присъствие - ден или два в офиса, останалите от вкъщи, или пък за изцяло дистанционна работа (хоум офис).

От всичко това следва, че в секторите, които са необратимо присъствени, увеличаването на заплащането, както и различни други стимули и варианти за по-гъвкаво работно време е единственият лост за привличане на повече кандидати.

В момента всички експертни изследвания стигат до заключението, че именно заетостта ще остане глобален проблем по време на възстановяването на света след пандемията. Нови работни стандарти, справедливо заплащане, по-гъвкаво работно време, хибридна или дистанционна работа онлайн- това е новата реалност, която ще става все по-масова и с която работодателите ще трябва да се съобразяват.

Как да печелите пари като дигитален номад?

Как да печелите пари като дигитален номад?

През следващите 10 години около 40 на 100 от хората ще работят от разстояние