В Естония има най-много лекари от женски пол сред развитите икономики в света, показва ново проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирано от Quartz.

Около трима на всеки четирима доктори в Източна Европа са жени, което далеч надминава 46-те процента във Великобритания и 34% в САЩ.

Като цяло европейските държави доминират при съотношението на жените в здравеопазването:

Снимка 211086

Източник: Quartz

Изследването, което се фокусира върху богатите и развитите държави в рамките на организацията, установило още, че броят на женските лекари в работната сила се е покачил в повечето от страните между 2000 г. и 2013 г.

Високото ниво на заетите жени в здравната индустрия е добра новина за равенството между половете, но данните не представят всички факти. Данните от САЩ сочат, че има вероятност жените лекари в страната да са по-нископлатени спрямо колегите си от мъжки пол. При тях е и по-възможно да отпаднат от областта, отколкото мъжете.

Нарастващият брой на докторите от нежния пол може да промени начина, по който се организира здравеопазването. Жените са по-склонни да искат графици на непълно работно време, отколкото мъжете. Затова някои групи като Националната здравна служба на Великобритания работят по намирането на решение как да се адаптират.

Повечето държави, които членуват в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, имат по-голям проблем пред себе си – средната възраст на лекарите в почти всички изследвани страни се увеличава.

Средно 33% от докторите в наблюдаваните държави са били на повече от 55 години през 2013 г. За сравнение – нивото на по-възрастните в здравеопазването през 2000 г. е било около 20 на сто. В Италия и Израел например почти половината от всички лекари са над 55-годишни.