Да работиш по-малко има редица положителни страни за служителите и за техните работодатели. Светът трябва да се подготви за идването на 4-дневната работна седмица. На това мнение са двама експерти, коментирали темата в Давос.

Психологът от Wharton School в Пенсилвания Адам Грант казва:

"Смятам, че вече имаме добри експерименти, показващи , че ако бъдат намалени работните часове, хората насочват вниманието си по-ефективно, по-производителни са, а понякога и качеството на работата е по-високо, както и креативността. Също така те са по-лоялни на организацията, която им е дала тази свобода да се погрижат за живота си извън работа.".

Икономистът и историк Рутгър Брегман, който е автор на книгата "Utopia for Realists" се съгласява с тази теза и обяснява, че преминаването към по-кратката работна седмица всъщност не е толкова радикална промяна.

Той посочва, че от дълго време стои въпросът как служителите да имат повече свободно време. "От десетилетия всички големи икономисти, философи, социолози вярват, че ще работим по-малко и по-малко", обяснява Брегман.

"През 20-те и 30-те години много капиталистически предприемачи стигат до извода, че по-кратката работна седмица прави работниците им по-продуктивни. Хенри Форд, например, открива, че промяната от 60 часова на 40 часова работна седмица помага на служителите му да работят повече, тъй като те не са толкова уморени", допълва той.