Вероятно всички познаваме някой над 40-те или 50-те години, който се справя добре до момента, в който губи работата си.

Това е реалност за милиони хора на тази възраст по света. Проучване на Urban Institute и Propublica твърди, че над половината от работниците над 50-годишна възраст в някакъв момент ще бъдат освободени от работата си или ще бъдат принудени да сами да напуснат. Само 10% ще бъдат компенсирани и ще намерят работните места, подобни на тези, които са напуснали.

Ето ръководство за оцеляване какво да правите, за да не се случи това с вас. Има стъпки, които трябва да предприемете, за да избегнете такъв сценарий или да се подготвите по-добре, ако все пак се случи.

  1. Останете"будни". Като се има предвид настоящите практики за наемане и уволнение на възрастни хора, знайте, че е възможно да загубите работата си. Дори и да сте с високата петцифрена заплата и висок пост в йерархията. Някои хора посягат към спестяванията си в тези ситуации, прекарвайки месеци, дори години в преследване на работа или кариера, която няма да се върне. Ако загубите работата си, знайте, че не сте сами. Това ще ви помогне да се отървете от прекомерната вина, която води до бездействие. Ако нямате фонд за спешна помощ, направете го сега. Ако имате, увеличете спестяванията си.
  1. Не бъдете част от проблема. Предразсъдъците са голям проблем в подобна ситуация. Не бъдете този управител на 50+, който редовно пропуска да прегледа кандидатурите на по-възрастните кандидати. А ако сте по-млади, знайте, че дискриминацията на възрастова основа на работното място не е някакъв досаден проблем, отнасящ се само за 50+ годишните. Той започва още от средата на 30-те години за жените. Ето защо всички ние трябва да искаме нашите работодатели да включат и проследяват възрастта като фактор за разнообразие в практиките за корпоративна социална отговорност, да настояват по-възрастни таланти да бъдат преглеждани за нови позиции и да наемат специалисти от различни поколения.
  1. Разширете мрежата си. Много от по-възрастните работници не добавят мениджъри на средното ниво, които са на 30 или 40 години, в социалните мрежи. Но често точно това са хората, които са в крак с нещата и знаят за новата изгряваща звезда на компанията или какви работни места ще бъдат отворени преди да бъдат рекламирани, те разполагат и с вътрешна информация за приоритетите за финансиране и къде ще отиват парите.
  1. Не спирайте да учите. Никой не е планирал цялата игра да се промени 10 години преди да се пенсионира. Технологиите, които позволяват дистанционна работа, вездесъщият достъп до интернет, облачните услуги, позволяват на работниците с умения да търсят работа в много различни индустрии от всяка точка на света. Но някои отказват да се учат или да се променят, или в най-лошия случай имат чувство на самодоволна пренебрежение към всяка от новите технологии, които позволяват да бъдат наети на нова работа. Изправени пред ускоряващите се технологични промени, ние се придържаме здраво към старите модели на работа, отказвайки да се отдръпнем от познатото. Затова освежете вашите резюмета с нови сертификати, регистрирайте се за обучения по нови технологии, слушайте подкасти, следете тенденциите във вашата индустрия и останете активни във вашите професионални асоциации.