Главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla просто не приема "не" за отговор - факт, който някои служители научават по трудния начин.

Според биографията, написана от Алши Ванс със съдействието на самия Мъск, "абсолютно най-лошото нещо", което служител може да каже на Мъск е, че някой проект или задача, който той е изискал, е невъзможен.

Корпоративната култура в SpaceX и Tesla ценят здравата работа и възможността да свършиш поставените задачи, пише Ванс. Служителите, които чакат детайлни инструкции, имат нужда "някой да им държи ръката" или отчаяно настояват за обратна връзка, в крайна сметка са избутвани от компаниите.

Радикална идея на Мъск от 1999 г. започва да се развива днес

Радикална идея на Мъск от 1999 г. започва да се развива днес

X.com не успя, но спечели последователи

Служителите, които казват на Мъск, че няма начин да намалят разходите по проект или твърдят, че крайният срок е недостатъчен, често по-късно съжаляват. Главният изпълнителен директор отговоря просто: "Добре, изваден си от проект и сега аз го управлявам. Аз ще върша твоята работа и ще бъде главен изпълнителен директор на две компании едновременно. И ще се справя", разказва бивш инженер в SpaceX.

По-шокиращото е, допълва той, че Мъск успява да спази обещанието си. "Всеки път, в който е уволнил някого и е поел задачите им, той се справя с какъвто и проект да е".

Някои инвеститори може и да не са съгласни с това твърдение, тъй като Мъск често изпуска сроковете, които сам си поставя. И причината е, че те твърде често са твърде кратки, което произлиза от вътрешния оптимизъм на Мъск.

Попитан затова, той казва, че не поставя нарочно невъзможни цели, защото са демотивиращи. "Но определено понякога съм бил твърде голям оптимист".

Илън Мъск ще прави текила с марката Tesla

Мъск готви нова бизнес авантюра, свързана с Tesla

Ексцентричния милиардер с нова неочаквана инициатива