Хората като Марк Зъкърбърг променят начина, по който живеем. Затова заслужават да бъдат по-богати от вас. Такова е спорното послание, което изтъкнатият инвеститор в Силициевата долина Пол Греъм изразява в скорошна блог публикация, цитирана от CNN.

Той е съосновател на фирмата за финансиране на новостартиращи компании Y Combinator, която стои зад успешни стартъпи като Airbnb и Reddit.

Греъм е обект на множество критики за позицията си, че икономическото неравенство не е непременно нещо лошо.

В миналото самият той се описваше като „производител на неравенство в доходите”. Инвеститорът твърди, че работи усърдно за повишаване на неравномерното разпределение на богатството.

 Пол Греъм разграничава два типа генератори на състояние: тези, които извличат богатство от „корупционни практики в областта на финансите, на здравеопазването и т.н.”, и тези, които не печелят по този начин – като много създатели на стартъпи например.

„Ако един дърводелец направи 5 стола, а друг – николко, вторият ще има по-малко пари, но не защото някой е взел нещо от него”, обяснява Греъм.

„Прекратяването на икономическото неравенство би означавало прекратяване на нововъзникващите компании. Ако направите така, че е невъзможно да се става богат чрез създаването на богатство в страната ви, амбициозните хора в нея просто ще я напуснат и ще го направят някъде другаде”, добавя той.

Според предприемача една от причините за икономическо неравенство е производителността, но тя не трябва да бъде наказвана.

„Вместо да възхваляваме неравенството в доходите, вероятно трябва да бъдем малко по-състрадателни”, пише Марк Състър, генерален партньор във фирмата за рисков капитал Upfront Ventures.

Рик Уеб, инвеститор и съосновател на маркетинговата агенция The Barbarian Group, призовава Греъм да ревизира позицията си. Той внушава, че намаляването на неравенството не е синоним на елиминирането му.