Получаването на образование в сферата на бизнеса, мениджмънта или финансите може да ви изстреля към доходоносна кариера в индустрии като банкиране, финанси или хедж фондове.

Всяка година QS изготвя класация на най-добрите университети в света, класирани по региони и специалности. Тазгодишният списък бе публикуван във вторник и включва интересни данни за висшите учебни заведения, които предлагат най-доброто образование в сферата на бизнеса и мениджмънта.

Подредбата на елитните ВУЗ-ове се основава на оценка за репутацията на университета сред академичната общност и работодателите, както и на броя цитирания, които той получава на материал, публикуван в конкретна дисциплина – в случая бизнес и мениджмънт.

Представяме ви 10-те най-високо оценени висши учебни заведения за изучаване на бизнес и мениджмънт, описани от изданието Business Insidеr:

  1. Търговският университет Бокони (Università commerciale Luigi Bocconi) – Италия

Базираният в италианския град Милано Университет Бокони е втори в предоставянето на отлично образование по бизнес и мениджмънт сред учебните заведения в държави, в която не се говори на английски език.

Институцията обаче отбелязва спад спрямо миналогодишното класиране, когато беше поставена на 7-о място в света.

  1. Лондонското училище по икономика и политически науки (London School of Economics and Political Science) – Великобритания

Намиращо се в сърцето на британската столица, Лондонското училище по икономика се класира значително високо по отношение на репутация сред академичните кръгове и работодателите.

  1. Оксфордският университет (University of Oxford) – Великобритания

Оксфорд вероятно е най-известен със специалностите си в сфери като история и езици, но бизнес школата Saïd Business School предлага едно от най-добрите обучения по бизнес и мениджмънт в света.

  1. Университетът в Кеймбридж (University of Cambridge) – Великобритания

Кеймбридж побеждава „битката Оксбридж”, когато става дума за бизнес и мениджмънт, класирайки се само една позиция по-нагоре от върлия си противник. Университетът преподава тези специалности в бизнес училището Judge Business School и бележи скок спрямо 13-ото място през миналата година.

  1. Масачузетският технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology) – САЩ

Учебното заведение е най-известно с предлагането на най-доброто образование в сфери като физика и астрофизика. Специалностите в областта на бизнеса и мениджмънта обаче също се представят добре и се нареждат на 6-а позиция, както и миналата година.

  1. Пенсилванският университет (University of Pennsylvania) – САЩ

Институцията не е от най-известните от Бръшляновата лига, но предлага много добро образование в сферата на бизнеса и мениджмънта. Сред бившите възпитаници на бизнес факултета Уортън са Уорън Бъфет (който отпаднал от училище преди да завърши) и американският кандидат-президент Доналд Тръмп.

  1. Станфордският университет (Stanford University) – САЩ

Бизнес училището на Станфорд Graduate School of Business е една от най-престижните институции в САЩ, което се дължи до голяма степен на образованието по бизнес и мениджмънт. Университетът се класира най-високо по брой цитати.

  1. Университетът INSEAD – Фонтенбло, Сингапур и Абу Даби

Това е най-добрият университет за изучаване на бизнес и мениджмънт в страна, която не е англоговоряща (Франция). INSEAD се фокусира изцяло върху следдипломно образоване в сферата на бизнеса като магистратури.

Ректор на престижния университет е българинът Илиян Михов, професор по макроикономика.

  1. Лондонското училище по бизнес (London Business School), Великобритания

През 2015 г. учебното заведение оглави класацията на QS, но тази година бива изместено от върха – въпреки резултата от 100 точки по отношение на репутацията сред академичната общност и 93 точки за репутация сред работодателите.

  1. Харвардският университет (Harvard University)

Едва ли е изненада, че най-престижният университет в света предлага и най-доброто образование в сферата на бизнеса и мениджмънта. Общият резултат на учебното заведение е 94,7 или повече във всяка една от категориите, изследвани от QS. Сред възпитаниците на бизнес факултета на Харвард са Майкъл Блумбърг, бившият американски президент Джордж Буш и главният изпълнителен директор на банката JPMorgan Джейми Даймън.