Значителна част от населението на света живее в крайна бедност. За това кои точно страни са най-засегнати и това и с колко средно трябва да преживяват на ден хората в тях разказват от онлайн платформата HowMuch.

За целта те са използвали данни на Световната банка към 2018 година, както и от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс от 2019 година. От платформата под внимание са взели най-вече държавите, в които хората живеят със средно под 1,90 долара на ден. Това е световната граница на бедността.

Според данните в 10 държави по света над 50% от населението разполага с под толкова пари дневно. В най-голяма степен това се отнася за живеещите в Сомалия, където 99,2% от хората са под тази линия на бедността.

Същото важи за 80,92% от гражданите на Централна Африканска Република, както и за 77,72% от тези в Бурунди.

От всички страни, включени в топ 10, само две не се намира в Африка. Едната от тях е Северна Корея, където малко над 70 на сто от населението преживява с под 1,90 долара на ден. Тя се нарежда на 4-то място по този показател. На 8-мо пък е Йемен, където под тази граница падат 65,51% от хората.

Останалите, в които над 50 на сто от хората живеят в крайна бедност, са Мадагаскар, Демократична република Конго, Малави, Сиера Леоне и Гвинея.

Що се отнася до броя на хората, които попадат под границата на бедността, подредбата изглежда по различен начин. Индия е мястото, където цели 73,8 милиона души влизат в тази категория. Страната обаче не попада в предишната категория, тъй като населението ѝ е осезаемо по-голямо - 1,369 милиарда души.

На второ място по този показател е Нигерия с 62,3 милиона души, следвана от Демократична република Конго с 57,9 милиона души.

Снимка 449462