Ски сезонът отново дойде и въпреки, че все още не е сигурно какви ще са ограниченията в Европа заради Covid-19, феновете на зимните спортове в региона остават с надеждата, че ще успеят да стигнат до пистите по-скоро. Emerging Europe дава няколко предложения за тези, които ще изберат да карат ски в Европа тази зима. 

1.Гудаури, Грузия

Намира се на 122 километра от грузинската столица Тбилиси и е любим на скиорите от няколко години. Предлага почти 1500 метра вертикално спускане и е мечта за напреднали скиори, но и за начинаещи. Единственият недостатък е, че местата за отсядане са далеч от лифтовете, но повечето хотели и комплекси предлагат автобуси до и от пистите. С изключение на грузинските официални празници, тълпи няма и опашки не съществуват. Лифтът е евтин.

2.Боровец

И Боровец предлага писти, подходящи за начинаещи и напреднали. Има общо около 50 километра писти, обикновено добре поддържани и обслужвани от прилична лифтова система. Курортът предлага настаняване в близост до пистите и възможности за хранене.

3.Буковел, Украйна

В Буковел има повече от 60 километра писти и макар височината на курорта да не впечатляваща географската му ширина го прави един от най-сигурните в целия регион. Има добър избор от места за настаняване, а цените са много ниски. Но недостатък е това, че е доста недостъпен. Намира се на повече от четири часа и половина път с кола от най-близкото международно летище в Лвов, а пътищата в тази част на континента не са от най-добрите.

4.Ясна, Словакия

Най-голямата ски зона в Централна Европа предлага 50 километра писти от планината Чопок, включително някои много стръмни в северната част и по-леки писти в южната страна на планината. Има зона за фрирайд. Машините за сняг покриват по-голямата част от склоновете и осигуряват добро покритие. Настаняването на туристи е възможно в малките села наоколо. Има и ски училище, но цените са относително високи и картата за лифт е една от най-скъпите в региона.

5.Банско

Банско е оживен град още векове преди да се превърне в ски курорт, а историческите места в града носят предимство пред повечето ски курорти в региона. Пистите са близо 70 километра, на голяма надморска височина. Недостатъкът е, че достъпът до ски зоната от града се осъществява чрез кабинков лифт, за който опашките понякога са легендарни.

6.Копаоник, Сърбия

Курортът се намира на границата на Сърбия и Косово. Предлага 55 километра писти. През последните години е инвестирано много в лифтовата система, която разполага с нов седалков лифт с шест места, а опашките са сведени до минимум.Настаняването е на добра цена и има голям избор. Достъпът обаче е проблем: той е почти на пет часа от Белград.

7.Канин-Бовец, Словения

Това е най-известният и най-големият курорт в страната, известен превъзходните писти за крос кънтри. Надморската височина е 2200 м. От пистите се открива панорамна гледка към Националния парк Триглав и величествените Юлийски Алпи от едната страна, и на Адриатическо море - от другата.

8.Колашин 1450, Черна гора

Понастоящем има седем места за ски в Черна гора. В момента най-големият и най-добър курорт Колашин е на 90 минути път с кола на север от столицата на страната Подгорица. Със скромните си 20 километра главно полегати склонове, курортът засега е извън радара на повечето европейски скиори, но това скоро може да се промени. Черногорското правителство има големи надежди за зимните спортове. В момента се строи изцяло нов курорт по-нагоре в планината Колашин 1600, който ще увеличи капацитета на легловата база. Това е част от основните планове за развитие на района.

9.Закопане, Полша

Закопане е столицата на ски скоковете в страната. Състезанията се провеждат през цялата зима. На надморска височина от 860 м до 2000 м 6-те ски зони са добре оборудвани. Закопане има какво да предложи и извън пистите, включително чудесна храна и напитки. Курортът е страхотен избор за групи и семейства, включително и хора, които не практикуват зимни спортове.

10.Синая, Румъния

Високопланинският ски курорт се намира в окръг Прахова, област Влахия. Основен проблем е това, че две фирми стопанисват кабинковите и седалковите лифтове и няма ски пас, който покрива целия курорт. Тълпи не липсват. В страната зимата е относително суха, което също е недостатък.