Едни от най-удобните и разкошни начин за пътешествие са луксозните круизни кораби. Те се отличават както с луксозни каюти и много възможности за забавления на пътниците, така и с гитантските си размери и разбира се, високата цена. Най-скъпите организирани пътешествия са именно с такива кораби. Те приличат на малки плаващи градове за развлечения, в които може да се намери почти всичко, което го има и на сушата - от най-разнообразни ресторанти и кина, до писти за картинг и аквапарк.

Тъй като круизните кораби са достъпни за повече клиенти в сравнение с луксозните яхти, те имат основен дял в многомилиардната индустрия на морския туризъм.

Екскурзиите с круизни кораби се отличават с това, че предлагат ярки впечатления и изживявания, съчетани с превъзходни каюти и безупречно обслужване. Конкурирайки се за клиенти, круизните компании постоянно обогатяват предлагането на различни забавления на борда.

Някога най-луксозните круизни кораби сега плават за скрап. И то не далеч от България

Някога най-луксозните круизни кораби сега плават за скрап. И то не далеч от България

Неприятният, но процъфтяващ бизнес за рециклиране на мега кораби

Цената на круиза е пряко свързана със стойността на кораба. И колкото по-скъп е корабът, толкова по-скъпо е и пътешествието с него.

А това са седемте най-скъпи круизни кораба към началото на 2021 г., чиято стойност е около и над 1 млрд. долара. Круизният кораб "Очарованието на моретата" (Allure of the Seas) от луксозен клас "Оазис" (Oasis) е единият от двата най-скъпи круизни лайнера в света. Вторият кораб в състава на круизните лайнери от клас "Оазис" на компанията Royal Caribbean International - "Очарованието на моретата", е бил най-големият пасажерски лайнер при пускането си на вода в края на 2009 г.

Както съобщават от компанията, построяването на лайнера от световна класа от корабостроителницата STX Europe Turku във Финландия е струвало около 1,4 млрд. долара. Корабът се отличава с двупалубна танцова зала, ледена пързалка, 25 ресторанта, театър с 1380 места и т.н.

"Симфония на моретата" на компанията Royal Caribbean International е най-големият пасажерски кораб в света, който е в експлоатация. По понятни причини, той е един от най-скъпите круизни кораби в света със стойност 1,35 млрд. долара. Корабът извърши първото си пътуване през 2018 г. Луксозният лайнер има 18 палуби и на борда му могат да се качат до 6680 пасажери и 2200 човека екипаж. "Симфония на моретата" има 22 ресторанта, 24 басейна, детски аквапарк, ледена пързалка, баскетболно игрище в реален размер и две 43-футови стени за катерене.

Един от най-скъпите лайнери на норвежките круизни линии - "Норвежки епос" (Norwegian Epic), струва 1,2 млрд. долара, заради уникалния си дизайн и размери. На лайнера се намира един от най-големите аквапаркове, а единичните каюти са забележителни с размера и лукса си. При построяването си той е бил третият по големина в света (с дължина близо 330 м и ширина 52 м) круизен кораб, с възможност да превозва 4228 пасажери. През миналата година на "Норвежки епос" е направен ремонт, за да се добави още лукс за пасажерите.

Бивш капитан прави "призрачни" обиколки до огромни изоставени круизни кораби по Ламанша

Бивш капитан прави "призрачни" обиколки до огромни изоставени круизни кораби по Ламанша

За всеки, който иска да види неизползваем плавателен съд отблизо

AIDAnova, първият от новите лайнери от клас Excellence, е петият по големина пасажерски кораб в света. Производството на този луксозен кораб в корабостроителницата Meyer Werft в Германия струва около 1,1 млрд. долара. AIDAnova е с дължина 337 метра и има над 2600 каюти за общо 6600 пасажери, а екипажът е 1500 човека. Корабът разполага със 17 ресторанта, 23 бара, луксозен спа-салон, театър и още множество възможности за забавления.

Круизният лайнер MSC Meraviglia на компанията MSC Cruises е основният кораб от новия клас кораби на MSC Cruises, строящи се от компанията STX France. Стойността на производството на един кораб от посочения клас, както се съобщава, е около 1 млрд. долара. В случая се уточнява, че всеки круизен кораб от новия клас е част от инвестиция на обща стойност 10,2 млрд. долара, като до 2026 г. трябва да бъдат готови общо 11 луксозни кораба. MSC Meraviglia е с дължина 316 м и има 15 пасажерски палуби. Корабът е предвиден за до 4500 пасажери и 1536 човека екипаж.

Съвсем новият гигантски луксозен круизен кораб "Норвежко блаженство" (Norwegian Bliss) на Norwegian Cruise Line, който се отправи на първото си плаване миналата година, също спада към лайнерите, построени за около 1 млрд. долара. Корабът е с 20 палуби, има 2220 каюти за 4000 пасажери, а екипажът е от 1700 човека. За отдиха на своите пасажери "Норвежко блаженство" предлага елегантен лукс, вкл. няколко тематични зони за хранене и барове, наблюдателна площадка с площ почти 2000 кв. м, театър с 800 места, двуетажна писта за картинг и т.н.

Лайнерът Celebrity Edgeна компанията Celebrity Cruises е още един нов луксозен кораб на стойност от 1 млрд. долара, който понастоящем е в експлоатация. Круизният кораб Celebrity Edge е построен от компанията STX France и е първият от клас Edge. Плавателният съд е с дължина 1004 фута и е предназначен да превозва 2918 пасажери и 1377 човека екипаж. Освен с многото си ресторанти и места за забавления, корабът е известен и с най-високотехнологичното кино, което е с панорамни прожекционни екрани и въртящи се спираловидни стълби.

Играчка за милиардери: Най-голямата и скъпа яхта на света (Видео)

Играчка за милиардери: Най-голямата и скъпа яхта на света (Видео)

Проектът за суперяхтата е с дължина 229 метра и цена $800 милиона