Пандемията, преходът към зелена икономика и технологичният напредък промениха изцяло начина ни на работа. Дигитализацията е от съществено значение за развитието на всеки бизнес, а дигиталните умения са задължително условие за кариерното развитие на служителите. До 2025 г. хората и машините ще работят същото количество часове. Автоматизацията ще измести или модифицира около 85 милиона работни места - предимно там, където преобладават ръчни и рутинни, повтарящи се задачи. Това се казва в докладът на World Economic Forum"s Jobs Reset Summit.

Недостигът на таланти в световен мащаб прави повишаването на дигиталните умения все по-важно. Липсата на квалифициран персонал със специфични умения засяга много индустрии - от производството до веригата за доставки и счетоводството. Затова изключително важно в привличането на нови таланти, те да бъдат достатъчно подготвени за дигиталния свят, в който живеем.

"По-важно от всякога е хората да осъзнаят, че собственото им развитие зависи основно от тях самите. Повишаването на квалификацията и преквалификацията са отговорност както на компаниите, така и на служителите. Нуждата от масово повишаване на квалификацията по отношение на дигиталните умения беше потвърдено и от глобалното ни проучване Resetting Normal. В него 69% от анкетираните, 14 800 респонденти от 25 държави, споделят, че искат допълнителни възможности за надграждащо обучение в тази област.", коментира д-р Ирина Йончева, HR директор на Adecco България.

Експертите на лидера в сферата на HR услугите Adecco Group прогнозират, че познания в следните десет сфери ще бъдат най-търсените към 2025 г.:

 1. Анализ на данни и облачни услуги (облачните услуги вървят ръка за ръка с анализа на данни, а работните места в облачните изчисления варират от архитекти и разработчици, до учени по данни)
 2. Изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML)
 3. Анализ на масиви от данни (Big Data Science)
 4. Дигитален маркетинг и разработването на стратегии в тази област
 5. Автоматизация на процесите
 6. Бизнес развитие
 7. Дигитална трансформация
 8. Информационна сигурност (включително киберсигурността)
 9. Разработка на софтуер и приложения (UX/UI, блокчейн програмиране)
 10. Интернет на нещата (IOT)

Въпреки това, най-търсените умения са комбинация от твърди и меки умения. Така че освен технологични умения, списъкът включва и умения като:

 • Разрешаване на проблеми
 • Емоционална интелигентност - умение да разбираш себе си и другите
 • Предприемачество и поемане на рискове
 • Гъвкавост и адаптивност
 • Нетуъркинг
 • Поддържане на психично здраве - справяне със стреса, депресията и тревожността.