Производителят на електромобили Tesla представи най-добрите си тримесечни резултати в сряда и обяви, че все още се надява да успее да продаде половин милиона коли през тази година.

Тези новини дойдоха като успокоение за инвеститорите, след като акциите на компанията поскъпнаха с 400% през 2020 година. Те записаха още един скок след представянето на резултатите.

Нетната печалба на Tesla за третото тримесечие възлиза на 874 милиона долара, което е със 156% над постигнатата през миналата година и близо двойна на тази от второто тримесечие. Анализаторите очакваха тя да е доста по-ниска - около 593 милиона долара.

Tesla ще продава Model 3 Made in China и в Европа

Tesla ще продава Model 3 Made in China и в Европа

Колите ще бъдат доставяни за пазари, като Германия, Швейцария и Франция

Приходите на компанията за периода са 8,8 милиарда долара или с 39% над постигнатото година по-рано.

Преди време някои анализатори изразиха съмнения, че производителят ще достигне целта си за продажбата на 500 000 автомобила през 2020 година особено след затварянето на завода ѝ в Калифорния заради пандемията. За трите тримесечия на годината Tesla е доставила 319 000 коли.

Междувременно от гиганта посочват, че ще разширят капацитета на завода си в Шанхай, който отвори врати в началото на 2020 година. Преди няколко дни пък стана ясно, че до края на този месец ще започнат и първите доставки от него за Европа.