Qualcomm Inc може да си честити голяма победа в огромния съдебен спор с Apple Inc. Двете технологични компании постигнаха изненадващо споразумение, след което iPhone отново ще може да използва модемите на Qualcomm.

След излизане на новината акциите на Qualcomm подскочиха с 23 процента до $70,45 - най-големият ръст за повече от 19 години. В часовете след края на търговията се покачиха с още почти $5 на акция.

Още по-изненадващо, часове след съобщението за споразумението, Intel Corp., която през последната година единствена снабдяваше iPhone с нужните модеми, заяви, че излиза от бизнеса.

Apple и партньори съдят Qualcomm за $30 милиарда

Apple и партньори съдят Qualcomm за $30 милиарда

Загуба в делото ще бъде опустошителна за разработчика на чипове

Споразумението между Qualcomm и Apple включва 6-годишна сделка за патентите на производителя на чипове, както и плащане от страна на производителя на iPhone. Двете компании не уточниха размера на сумата.Тъй като Qualcomm вече доставя 5G чипове, а Intel все още ги разработваше, сделката ще помогне на Apple в битката със Samsung Electronics Co. и други компании.

Споразумението идва след две години на тежки съдебни битки между двете компании. Apple обвини Qualcomm, че използва незаконни практики, за да държи монопол на пазара на чиповете, които свързват телефоните с мобилните мрежи. Qualcomm пък заяви, че Apple ползва нейни технологии без да плаща.

Qualcomm заяви, че споразумението ще генерира допълнително по $2 на акция допълнителна печалба. Не е ясно каква част от тази сума идва от еднократно плащане, и каква - ако има такава - от договор за доставка.

Huawei Technologies Co. също води дело срещу Qualcomm, свързано с патенти.

Може ли Apple да купи 5G чипове за iPhone от Huawei?

Може ли Apple да купи 5G чипове за iPhone от Huawei?

Основателят и CEO на китайската компания заяви, че е "отворен" към подобна възможност