Apple, Dell, HP, Huawei, Lenovo, LG, Microsoft, Samsung, Sony и Vodafone са свързани с експлоатация на детски труд в Демократична република Конго (ДРК) посредством добив на кобалт – елемент, намерен в литиевойонните батерии, сочи нов доклад, цитиран от Venture Beat.

Минната индустрия може да включва деца, а работата в този бранш носи опасности за здравето, изострени от лоши условия на труд – като липса на маски за предотвратяване на излагане на прах, който се съдържа в кобалта. Това сочи доклад, изготвен от неправителствените организации Amnesty International и Afrewatch. Децата, които били интервюирани по време на изследването, посочили, че получавали едва по 1-2 долара на ден.

Една от компаниите, занимаващи се с този вид производство, е Congo Dongfang International Mining (CDM) – дъщерно дружество на Huayou Cobalt. Технологични гиганти като изброените по-горе имат непряка връзка с тези предприятия:

Оперирайки в ДРК от 2006 г., CDM купува кобалт от търговци, които пък купуват директно от миньорите. След това CDM произвежда метал чрез топене на рудата в завода си в Конго, след което го изнася за Китай. Там Huayou Cobalt прави допълнителни стопилки и продава обработения кобалт на производители на компоненти за батерии в Китай и Южна Корея. На свой ред тези компании продават на производителите на батерии, които пък после продават на добре познатите потребителски марки.

Организациите, провели проучването, призовават компаниите, участващи във веригата, да направят надлежна проверка относно използването на кобалт и да публикуват информация за употребата на определени топилни пещи.

Споменатите големи компании в доклада предложиха различни отговори. Ето този на американския концерн Apple:

„В момента оценяваме десетки различни материали, включително кобалт, за да определим трудовите и екологичните рискове, както и възможностите Apple да донесе ефективна, мащабна и устойчива промяна.

С получаването на по-добро разбиране за предизвикателствата, свързани с кобалта, вярваме, че работата ни в региона на Великите африкански езера и Индонезия ще служи като важно ръководство за създаването на трайни решения”.

Ето и изявлението на Microsoft:

„Проследяването на произхода на кобалта (в различните съединения, използвани в продуктите на Microsoft) до конкретната минна област е изключително предизвикателство. Заради сложността на нашата снабдителна верига и смесването на материали от различни области не можем да кажем с абсолютна сигурност дали някой от източниците ни на кобалт може да е свързан с руда, разработвана в региона на Катанга”.

Най-важният метал за електромобилите идва от тази африканска държава

Най-важният метал за електромобилите идва от тази африканска държава

Батериите не могат без кобалт