Германската авиокомпания Lufthansa и Vereinigung Cockpit, профсъюзът, който обединява германските пилоти, постигнаха споразумение за заплатите, което слага край (поне до юни 2023 г.) на трудовия спор, който доведе до стачки на служителите на авиокомпанията.

Пилотите ще получат увеличение на основното си заплащане от 980 евро на два етапа от 490 евро, единият със задна дата до август 2022 г. и следващият през април 2023 г. По този начин началната заплата на втори пилот ще се увеличи с около 20%, докато за капитан в крайна степен увеличението ще представлява 5,5%.

Успоредно с това ще продължат преговорите по други въпроси, които не бяха оповестени поради споразумение за поверителност.

14 полета на Lufthansa от и до София бяха анулирани, какви са правата на пътниците

14 полета на Lufthansa от и до София бяха анулирани, какви са правата на пътниците

Пилотите на авиокомпанията протестират

Lufthansa и Vereinigung Cockpit също се съгласиха да замразят мерки като стачки до 30 юни 2023 г. Споразумението все още подлежи на подробно формулиране и одобрение от отговорните органи.

"Радваме се, че постигнахме това споразумение с Vereinigung Cockpit. Увеличаването на основната заплата с еднакви базови суми води до желаното по-високо пропорционално увеличение на началните заплати", каза Майкъл Нигеман, главен директор по човешките ресурси и директор по труда на Deutsche Lufthansa AG.

"Сега искаме да използваме следващите няколко месеца в доверителен диалог с Vereinigung Cockpit, за да намерим и внедрим устойчиви решения. Общата цел е да продължим да предлагаме на нашите пилоти атрактивни и сигурни работни места с перспективи за по-нататъшно развитие", добави той.

От своя страна Матиас Байер, говорител на Vereinigung Cockpit, каза, че "Това трябва да се разглежда като положителен сигнал към пилотите, пътниците и бъдещата жизнеспособност на Lufthansa. Колективните договори все още са отворени, но точките, които трябва да бъдат договорени, вече могат да бъдат обсъдени в поверителна обстановка."

Стачка отменя 800 полета на Lufthansa в петък

Стачка отменя 800 полета на Lufthansa в петък

Това засяга 130 000 пътници

"Добрият паричен резултат е удовлетворителен, но ние сме също толкова доволни, че успяхме да постигнем още една стъпка към по-устойчиво партньорство. В момента сме на прав път с Lufthansa", добави Марсел Грьолс, който води колективните преговори за синдиката.