Стачката на пилотите на авиокомпания Lufthansa засегна 14 полета от и до България. От сайта на летище София е видно, че са анулирани 7 полета от Мюнхен и Франкурт до София и същият брой полети в обратната посока до двата германски града, които е трябвало да бъдат осъществени днес.

Тайна проверка на Money.bg показа, че свързване с екип на СОФ Кънект, обслужващ Lufthansa в София по телефона е трудноосъществимо. Опитът ни да се свържем и с екипа, с който биха говорили пътниците в Мюнхен също не беше успешен - заради натовареността линиите или са заети почти постоянно или пък прекъсват разговора автоматично. 

Стачка отменя 800 полета на Lufthansa в петък

Стачка отменя 800 полета на Lufthansa в петък

Това засяга 130 000 пътници

В случай на отмяна на полет, пътниците имат три опции

Първата е възстановяване на сумата за неизползвания билет в срок до 7 дни или ако има свързващ полет - връщане до летището на заминаване. Вторият вариант е премаршрутиране, при сравними транспортни условия, до крайната дестинация при първа възможност. А третият вариант е да пътникът да получи нов полет, при сравними транспортни условия, до крайната дестинация на по-късна дата, когато е удобно за пътника и при свободни места. От сайта на столичното летище става ясно, че първият възможен полет до Франкфурт е на 3 септември ( в 06:10 часа), а до Мюнхен - също на 3 септември ( в 06:00 часа). Що се касае до полетите от Германия към София  - първият възможен полет от Франкфурт е планиран за 08:00 часа на 3 септември, а от Мюнхен - за същата дата в 09:25 часа. 

Пилотите на Lufthansa излизат на поредна стачка с искане за по-високи заплати

Пилотите на Lufthansa излизат на поредна стачка с искане за по-високи заплати

Стачните действия са предвидени за този петък и ще засегнат както пътническите, така и търговските полети

В зависимост от това кога е бил уведомен за отмяната, кога се очаква да пристигне в крайната точка, както и каква и причината за отмяната, пътникът може и да има и право на обезщетение. Ако сте отишли на летището и изберете премаршрутиране, авиокомпанията трябва да ви осигури грижи във времето на изчакване. 

Пилотите на германската авиокомпания Lufthansa стачкуват

този петък на фона на продължаващ спор за заплатите, който може да удължи лятото на хаоса в пътуванията.

Синдикатът на пилотите Vereinigung Cockpit настоява за увеличение на заплатите с 5,5% тази година за своите над 5000 пилоти. Дискусиите обаче са се провалили, пишат германските медии.

Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада

Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада

Истината е, че през следващите няколко месеца няма много какво да се направи, за да се нормализира ситуацията

Съобщението за стачка идва, след като по-рано през деня пилотите от дъщерното дружество на Lufthansa Eurowings също гласуваха в подкрепа на стачните действия.

Lufthansa предлага по-голямо основно месечно заплащане за общо 900 евро, което да бъде факт на два етапа в рамките на 18-месечен срок, както и споразумение, гарантиращо пилотският персонал с минимален размер на авиопарка.

Стачките и недостигът на персонал вече принудиха авиокомпаниите, включително Lufthansa, да отменят хиляди полети това лято и причиниха часове на дълги опашки на големите летища.