Стартъпите в България набират все по-голяма популярност - през последните години  видяхме първия еднорог в страната, както и над 300 милиона евро, инвестирани в местни компании през 2021 г. На фона на това развитие интересът на инвеститорите към стартиращи фирми също расте. Преди месец една от най-бързо развиващите се инвестиционни платформи, специализирана в търсенето, проверката, финансирането и разрастването на европейски технологични стартъпи SeedBlink откри първия си офис у нас. Компанията е създадена през 2020 г. от бившия CIO на Банка "Трансилвания" Андрей Дудойу и от Йонуц Пътръхау, който е бивш член на борда на директорите на същата финансова институция. 

За две години платформата привлича 11 300 инвеститора, а всяка година над 2000 стартъпа кандидатстват за финансиране, от тях обаче едва 2-3% са одобрените проекти. Повече за платформата ще ни разкаже директорът на SeedBlink за България Ангел Хаджиев. 

Г-н Хаджиев, какво могат да очакват потенциалните инвеститори и кандидатите за финансиране?

- Платформата "среща" инвеститорите с технологични стартъпи, които си търсят начин да наберат средства за разрастване в чужбина или пък за нов иновативен продукт. Това, което могат да очакват стартиращите фирми от платформата е един начин да достъпят до този капитал, а инвеститорите имат възможност да влезнат в един актив, който не е лесно достъпен освен, ако нямат много кеш.

С каква сума може инвеститор да влезе на платформата SeedBlink?

- Минималната сума е 2500 евро. От четири седмици имаме и един нов продукт, който е съзададен за нашите членове на Клуба на SeedBlink. Даваме им допълнителни функции, с които да следят портфейла си чрез платформата и сваляме тази минимална сума за участие в инвестиция до 1000 евро.

Ангел Хаджиев

Ангел Хаджиев

Кои инвеститори попадат в този клуб?

- В него може да се влезе по два начина. Първият е, ако инвеститорът вече е направил инвестиции през платформата за над 25 000 евро или ако прави минимум 10 000 евро инвестиция всяка година. Това автоматично квалифицира инвеститорите в този сегмент. Отделно има възможност за годишен абонамент, който е 329 евро на година. Той дава възможност на инвеститорите да достъпят до всички тези стартъпи и да инвестират, ако искат.

Как подбирате стартъпите, в които ще се инвестира сред висчки над 2000 кандидата?

- Шестима души правт първоначалния подбор. Ако не правим качествен анализ предварително много лено може да загубим нашия бранд.

Какъв е средния срок за изплащането на една инвестиция в стартиращ бизнес?

- Инвеститорите трябва да са наясно, че това са пари, които се влагат в стартъп. Това е инвестиция, която е за 2-3 години и могат да очакват възвращаемост след 3-та година.

А каква е средната възвращаемост?

- До този момент само 12 инвеститора реално са поискали да излезнат от своите инвестиции. Става въпрос за четири сделки. Възвращаемостта от техните инвестиции беше 4,75, а това означава, че ако са инвестирали 100 единици възвращаемостта им е била 475, което е много добра възвращаемост.

Само технологични стартъпи ли финансирате и какви суми могат да очакват те?

Всички европейски технологични стартъпи. Тяхното ниво може да е от т. нар. "seed" до серия В, те могат да наберат през платформата от минимум 100 000 евро до 2 милиона евро.

Нашият отбор е от серийни предприемачи, единият, от които е продал бизнеса си на "Майкрософт", изпълнителният ни директор пък е продала софтуерната си компания на Fitbid. Технологичният бизнес е този, който познаваме и знаем как да го оценим. Очевидно е, че финансовите показатели са нещо пожелателно, особено когато си в ранен етап на развитие. Идеята е критична, но екипът който седи зад нея е много важен, защото трябва да има нагласата да мине през трудности.