Компанията-майка на Google, Alphabet съкращава около 12 000 работни места, или повече от 6% от служителите си в световен мащаб.  Акциите на Alphabet се покачиха с 1,8% по време на предпазарната търговия в Ню Йорк в петък, след като съобщението беше публикувано. Но са паднали с около 30% през последната година. Главният изпълнителен директор Сундар Пичай писа до работниците, че поема "пълната отговорност за решенията, които ни доведоха тук", цитиран от Bloomberg.

По думите на Пичай Alphabet ще плати на засегнатите служители обезщетение за 16 седмици и шест месеца здравни обезщетения в САЩ, като други региони ще получат пакети, въз основа на местните закони и практики. Бонусите няма да бъдат засегнати, каза той.

През октомври компанията отчете печалби и приходи за третото тримесечие, които не бяха задоволителни. Печалбата е намаляла с 27% до 13,9 милиарда долара в сравнение с предходната година.

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Американският онлайн търговец на дребно възнамерява да уволнени 10 000 души

Тогава Пичай заяви, че Google ще ограничи разходите си, а главният финансов директор Рут Порат коментира, че броят на новите работни места ще намалее през четвъртото тримесечие, спрямо предходния период.

Намаляването на броя на служителите на Google идва след натиск от инвеститорите да приемат по-агресивна стратегия за ограничаване на разходите.

Това е поредния технологичен гигант, който съкращава служители след години на растеж на работната сила. Редица технологични гиганти вече драстично намалиха операциите си на фона на колебливата глобална икономика и растящата инфлация. Сред тях са Meta Platforms, Twitter и Amazon.

"Компанията има твърде много служители и цената на служител е твърде висока", коментира управляващият директор на TCI Крис Хон, отбелязвайки, че броят на служителите на Alphabet расте с 20% годишно от 2017 г.

От 2017 г. компанията е удвоила работната си сила, която достигна 186 779 души през последното тримесечие.

Според консултантската компания за човешки ресурси Challenger, Gray & Christmas Inc., най-много съкращения на работни места през 2022 г. са били в технологичния сектор — 97 171 за годината, което е с 649% повече в сравнение с предходната година.