Huawei Technologies очаква поръчките на смартфони да спаднат с повече от 60% тази година, заради негативното отражение на санкциите от САЩ на китайския технологичен гигант, съобщава агенция Nikkei.

Huawei е уведомила доставчиците, че планира да поръча достатъчно компоненти за 70 до 80 милиона смартфони тази година. Това представлява спад с над 60% спрямо 189-те милиона смартфона, доставени от Huawei през 2020.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. компанията достави 32 милиона телефона в световен мащаб, в сравнение с 56 милиона през същото тримесечие на предходната година.

Поръчките на компанията за компоненти са ограничени до тези за 4G моделите. Все още няма разрешение от правителството на САЩ за внос на компоненти за 5G модели. Според някои от доставчиците количеството планирани за производството смартфони може дори да бъде намалено до близо 50 милиона броя.

През 2020 година китайският технологичен гигант падна до номер 3 в световната индустрия за смартфони, нареждайки се след Samsung Electronics и гигантът Apple, показват данни на анализаторската компания IDC.

В края на миналата година компанията продаде и своята нискобюджетна марка смартфони Honor на консорциум от над 30 китайски компании. Появиха се информации, че Huawei може да продаде целия си бизнес с мобилни телефони. Изпълнителният директор на Huawei Technologies Жън Чжънфей опроверга тези информации, като заяви, че неговата компания "никога няма" да поеме по този път.

Надеждите на Китай, че новият американски президент Джо Байдън ще облекчи твърдия подход на своя предшественик към китайската търговия бързо се изпариха. Изглежда администрацията на Белия дом ще запази твърдата позиция.