Huawei Technologies Co. подаде съдебен иск в САЩ, оспорвайки определението "заплаха за националната сигурност", направено Федералната комисия по далекосъобщения на страната, предава The Wall Street Journal. Именно заради това определение китайският гигант загуби възможността да продава оборудването си за мобилни мрежи на американските телекомуникационни оператори.

Подаденият иск е поредната стъпка на Huawei в оспорване на санкциите, които САЩ наложи срещу компанията през последните години. Администрацията на Тръмп ограничи и възможността на Huawei купува американски технологии и прекара месеци в убеждаване на приятелски страни да изключат компанията от изграждането на 5G мрежите.

По въпроса с Федералната комисия по далекосъобщенията, Huawei казва, че органът е надхвърлил законовите си правомощия, а зад твърдението не стоят "значими доказателства".

"Ще продължим да защитаваме това решение", каза говорител на комисията.Представителите на САЩ отдавна твърдят, че Пекин може да се възползва от оборудването на Huawei с цел шпионаж, макар засега да не са представени публични доказателства, които да подкрепят твърденията. Huawei многократко е отричала обвиненията.

Компанията е подала съдебния иск часове преди основателят и главен изпълнителен директор на компанията Жън Джънфей да заяви пред група журналисти в Китай, че се надява администрацията на президента Джо Байдън да бъде по-отворена към политики, "които са в интерес на американските компании".

Засега новоизбраният държавен глава не е посочвал какъв ще бъде подхода му.

Основателят на Huawei: Бих приветствал обаждане от Байдън

Основателят на Huawei: Бих приветствал обаждане от Байдън

Компанията "никога" няма да продаде смартфон бизнеса си, казва още той