Основателят и главен изпълнителен директор на Huawei Жън Джънфей заяви пред репортери във вторник, че би приветствал телефонно обаждане от новия президент на Съединените американски щати Джо Байдън, предава CNBC.

Жън се надява да по-мек подход спрямо китайския телекомуникационен гигант след две години на огромен натиск от Вашингтон. По време на администрацията на Тръмп Huawei бе определена за заплаха за националната сигурност, като срещу компанията бяха наложени редица санкции, които лишиха производителя от достъп до ключов хардуер и софтуер, поставяйки бъдещето ѝ под въпрос.

"САЩ искат икономически растеж и Китай също иска икономически растеж", посочи той и допълни, че страните могат да "споделят успеха". Редица американски компании бяха сред големите доставчици за Huawei и много от тях отчетоха спад в приходите след въвеждането на санкциите. "Ако производственият капацитет на Huawei може да бъде разширен, това означава, че американските компании ще имат повече възможности. Вярвам, че новата администрация ще помисли за тези бизнес интереси", казва Жън, надявайки се на нов подход.

Главният изпълнителен директор на Huawei заяви още, че увереността му във възможността на компанията да оцелее се е покачила през последната година. И дори заяви, че през 2020 г. тя е постигнала повишение на печалбата, без да дава конкретни данни.

След като загуби достъп до ключови технологии, Huawei реши да продаде бранда си Honor през ноември. А през януари Reuters съобщи, че се обмисля продажбата и на сериите P и Mate. Жън обаче заяви, че Huawei "никога" няма да продаде смартфон бизнеса си.

iPhone се изкачи до №1 по продажби, Huawei е в режим на свободно падане

iPhone се изкачи до №1 по продажби, Huawei е в режим на свободно падане

Пазарният дял на Apple расте до 23,4%