Най-голямата месопреработвателна компания в света е била обект на кибератака. Компютърните мрежи на JBS са били хакнати. Това временно е спряло някои операциите в Австралия, Канада и САЩ и е засегнало хиляди работници.

Според предположенията атаката произхожда от престъпна група, вероятно в Русия, казва Белият дом. Атаката може да доведе до недостиг на месо или да повиши цените за потребителите.

При подобни атаки, при които се иска откуп, хакерите влизат в компютърна мрежа и заплашват да причинят смущения или да изтрият файлове, освен ако не им бъде платено.

JBS е най-големият доставчик на месо в света с повече от 150 завода в 15 страни. Основана е в Бразилия през 1953 г. от животновъдът Хосе Батиста Собриньо. Първоначално е кланица. Към момента компанията има повече от 150 000 служители в световен мащаб.

Клиенти на компанията са супермаркети и заведения за бързо хранене като McDonald's. В САЩ JBS преработва почти една четвърт от говеждото месо в страната и една пета от свинското.

Според JBS има "значителен напредък в разрешаването на кибератаката" и смята, че по-голямата част от заводите й ще заработят днес.

Компанията заяви, че е спряла всички засегнати системи веднага след откриването на атаката.

Според търговската група Beef Central, "супермаркетите и други големи крайни потребители като McDonald's ще бъдат едни най-засегнатите клиенти, заради нуждата им от непрекъснати доставки".

Петте най-големи завода за говеждо месо на JBS са в САЩ и замразяването на на работата е спряло една пета от производството на месо там според Bloomberg.

Фабриките в Австралия и Канада също са засегнати, но операциите на компанията в Южна Америка не са нарушени.

Миналия месец доставката на гориво в югоизточната част на САЩ беше спряна в продължение на няколко дни, след кибератака. Colonial Pipeline потвърди, че е платил откуп за 4,4 милиона долара на киберпрестъпниците.