JPMorgan Chase е завела дело срещу производителят на електромобили Tesla за 162,2 милиона долара. Според жалбата компанията е нарушила договор за права за акции, след като цената на книжата се е увеличила, пишат сввтовните агенции.

През 2014 година Tesla e продала на JPMorgan гаранции, които биха се изплатили, ако тяхната "цена на изпълнение" е по-ниска от цената на акциите на Tesla при изтичане на гаранциите през юни и юли 2021 г. Банката е заявила, че има пълномощия да коригира цената на изпълнение и значително я е намалила, след като Мъск обяви през 2018 година, че може компанията да стане частна. Банката коригира цената нагоре, когато Мъск се отказа от идеята си.

Цената на акциите на Tesla се е повишила около 10 пъти до изтичането на поръчките. JPMorgan обяви, че според договора Tesla трябва да предостави акции или пари в брой.

"Tesla пренебрегна ясното си договорно задължение да плати на JPMorgan в пълен размер", според JPMorgan. Банката заяви, че по договор има право да коригира условията на гаранциите след "значителни корпоративни трансакции, включващи Tesla".

От своя страна през февруари 2019 г.Tesla се оплака, че корекциите на банката са "опортюнистичен опит да се възползват от промените във волатилността на акциите на Tesla".

Мъск бе обвинен и от Комисията за ценни книжа и борси в САЩ и глобен с 20 милиона долара, заради туитове.