Най-голямата загуба от акции в корпоративната история вече е налице. И изглежда нещата за въпросните ценни книжа могат да станат още по-зле.

Преди 10 години държавното китайско дружество PetroChina дебютира на борсата в Шанхай. Постепенно до днес компанията е загубила около 800 милиарда долара от своята пазарна капитализация.

Трудно е човек да си представи колко точно голяма е тази сума. Според изчисленията на Bloomberg тя е достатъчна, за да купиш всички публични компании в Италия или да обиколиш Земята 31 пъти с банкноти от по 100 долара.

Погледнато от друг ъгъл тази сума е 140 пъти по-голяма от общата капитализация на всички компании, търгуващи се на Българската фондова борса (БФБ). Според данните за последното тримесечие на БФБ капитализацията й се равнява на 9,5 милиарда лева или около 5,6 милиарда долара.

От друга страна тези 800 милиарда долара се равняват на малко над 15 пъти големината на икономиката на България, която за 2016 година възлиза на над 52 милиарда долара.

Снимка 320728

Източник: Bloomberg.com

Това прави търговията на PetroChina на фондовата борса най-голямата загуба за акционери в света.

Според прогнозите на анализаторите в следващите 12 месеца ценните книжа на държавната компания ще изгубят още 16% от стойността си до най-ниското си равнище въобще.

Огромният спад на акциите до голяма степен е предизвикан от политиката на правителството в Пекин, свързана с намаляване на зависимостта на китайската икономика от суровините и ограничаване на свързаните с това пазарни спекулации.

Именно те доведоха до това PetroChina да стане първата компания с капитализация от 1 трилион долара.

Трябва да се отбележи, че голяма част от причините за срива на ценните книжа са били извън компанията. През 2007 година, когато тя се листва на борсата в Шанхай, балоните на петролния и на имотния пазар в Китай бяха пред спукване, а глобалната финансова беше зад ъгъла.

Но като се има предвид, че енергийният индекс на Китай CSI 300 Energy е изгубил 73 на сто от стойността си за последното десетилетие, поевтиняването на акциите на PetroChina с 82% не изглежда чак толкова страшно.