Един от най-добрите аспекти на това да вложите парите си на работа на Уолстрийт е, че няма универсална стратегия за успех. В зависимост от вашите цели, толерантност към инвестиционен риск и интереси, почти сигурно има стратегия, която може да ви направи по-богати с времето.

Въпреки това, предупреждението към горното е, че е трудно да се надмине дългосрочното превъзходство на дивидентните акции.

Миналата година доклад, публикуван от Hartford Funds ("Силата на дивидентите: минало, настояще и бъдеще"), в сътрудничество с Ned Davis Research, изследва годишната възвръщаемост на акции, изплащащи дивиденти, и на такива, които не плащат за време от над половин век (1973-2022).

Докато неплащащите са осигурили скромна годишна възвръщаемост от 3,95% за пет десетилетия, дивидентните акции са имали средна годишна възвръщаемост от 9,18% за същия период. Плащащите дивиденти също бяха много по-малко променливи от тези, които не плащат.

Но висококачествените дивидентни акции са нещо повече от просто доходност. Вероятно нищо не е по-важно от устойчивостта на изплащането, което често не се среща при ултра-високодоходните дивидентни акции.

Това са едни от акциите с най-стабилни дивиденти на планетата

Някои от най-добрите дивидентни акции на Земята са маркови, изпитани във времето компании, които увеличават изплащанията си от десетилетия. Перфектните примери включват Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) и Coca-Cola (NYSE: KO), които са увеличили базовите си годишни изплащания за 61 последователни години.

Johnson & Johnson се оказва една от само двете публично търгувани компании, които в момента имат най-високия възможен кредитен рейтинг (AAA) от Standard & Poor's, подразделение на по-известната S&P Global.

Изплатените дивиденти от най-големите компании в света достигнаха рекорд за първото тримесечие

Изплатените дивиденти от най-големите компании в света достигнаха рекорд за първото тримесечие

Почти половината от плащанията са от крупни компании от САЩ

Нарастващото разчитане на фармацевтични продукти с висок марж, съчетано с работа в силно дефанзивен сектор, помогна на Johnson & Johnson да увеличи коригираните си печалби, без да пропуска от десетилетия. В резултат на това не е имало проблеми да споделя повече от печалбите си с инвеститорите си.

Междувременно Coca-Cola е най-избираната марка, според доклада на Kantar "Brand Footprint" всяка година в продължение на десетилетие (от 2022 г.).

Coca-Cola оперира във всички страни по света, освен в три, има маркетингова кампания от най-високо ниво и продава стоки от първа необходимост. Без значение колко добре или зле се представя вътрешната или световната икономика, хората все още ще купуват напитки, което прави паричния поток на Coca-Cola силно предвидим.

Друг начин за измерване на големината на дивидента е чрез изследване на продължителността на времето, през което една компания е предлагала непрекъснато изплащане. Малко повече от дузина публично търгувани компании раздават непрекъснати дивиденти от 19-ти век насам.

Например ExxonMobil (NYSE: XOM) (много преди да се нарече "ExxonMobil") изплаща последователни дивиденти от 1882 г. насам. Стабилно нарастващото глобално население изисква повече по отношение на енергийните суровини, което е благодат за неговите компании нагоре по веригата сондажен сегмент.

Освен това ExxonMobil има строги ограничения върху структурата на разходите си, като компанията се стреми да елиминира 15 милиарда долара оперативни разходи между 2019 г. и края на 2027 г. С макрофактори, които работят в полза на компанията, цените на петрола над средните осигуряват много тласък за ExxonMobil да продължи да раздава най-високо пазарно изплащане.

Компанията за електроинструменти Stanley Black & Decker (NYSE: SWK) също не е за пренебрегване. Навършва 150 години, откакто за първи път започна да изплаща последователни дивиденти (от 1876 г.).

Въпреки че електроинструментите може да не се разглеждат в същия клас на необходимост като храните, напитките и енергийните стоки, оперативната производителност на Stanley Black & Decker върви на приливи и отливи в крачка с икономиката на САЩ и световната икономика. Тъй като рецесиите са краткотрайни, компанията често процъфтява и може да споделя процент от печалбите си със своите акционери.

Акциите с най-дълга дивидентна история на Уолстрийт са почти неизвестни с малка капитализация

Но честно казано, нито един от тези бизнеси с търговска марка не се доближава до последователността на една акция на ВиК с малка капитализация, за която може да се гарантира на 99%, че инвеститорите никога преди не са чували. Става въпрос доставчика на услуги за вода и отпадни води York Water (NASDAQ: YORW).

York Water е водоснабдителна компания, оценена на 510 милиона долара, която предоставя своите услуги на 54 общини в три окръга в Южна Централна Пенсилвания. Освен това има средно по-малко от 48 000 акции, търгувани дневно на борсата Nasdaq, което показва колко незабелязана остава.

Въпреки миниатюрния си размер, тя предлага нещо, което никоя друга дивидентна акция не предлага: последователна серия от дивиденти, която обхваща повече от 200 години.

На 16 януари 2024 г. York Water отново влезе в историята, като изплати дивидент на своите акционери. Това отбеляза 208-ата поредна година, в която York плаща на своите инвеститори, което е с 60 години повече от Stanley Black & Decker, следващата най-близка компания въз основа на последователни плащания на дивиденти.

Една от причините York да е толкова специален е, че предоставя услуга за основни нужди. Независимо дали притежавате или наемате жилище, истинска сигурност е, че ще имате нужда от водоснабдителни и канализационни услуги. Да добавим, повечето комунални услуги работят като монополисти или дуополисти в районите, които обслужват. Това се равнява на силно предвидим оперативен паричен поток през годината за компанията.

Предсказуемостта на York също е функция на това, че тя е регулирана полезност. "Регулираните" комунални услуги изискват разрешение от държавните комисии за комунални услуги - в случая на York, Комисията за комунални услуги на Пенсилвания (PPUC) - преди повишаването на лихвите да може да бъде предадено на клиентите. Въпреки че това може да звучи като неудобство, то гарантира, че компанията няма да се сблъска с непредвидими цени на едро.

Освен това си струва да се отбележи, че PPUC даде разрешение на York Water през януари 2023 г. да увеличи ставките си за 75 000 клиенти, за да отчете $176 милиона в текущи и бъдещи инвестиции в инфраструктура. Очакваше се това повишаване на лихвите да повиши годишните приходи на York с приблизително 22% миналата година. Тези увеличения на лихвените проценти, заедно с постоянните активни придобивания, карат печалбата да сочи по-високо.

Въпреки че някои инвеститори смятат, че дивидентната доходност от 2,4% на York е твърде скромна, за да бъде "най-значимата дивидентна акция на Уолстрийт", те би трябвало да погледнат по-отблизо към общата възвръщаемост на York, включително дивиденти, през последните 25 години.

Три световни компании с дивиденти, които си заслужават на фона на риска от рецесия

Три световни компании с дивиденти, които си заслужават на фона на риска от рецесия

Starbucks има дългосрочни перспективи за растеж и солиден опит при изплащане на дивиденти

Общата възвръщаемост на компанията от 1030% почти точно двойно на общата възвръщаемост на бенчмарка S&P 500. По този начин единствената причина York да носи скромните 2,4% е, че акциите му значително надминаха по-широкия пазар.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.