Приложението "Такси Максим" все още работи на територията на България, въпреки че със свое решение Комисията за защита на конкуренцията постанови спиране на дейността му. Още тогава компанията се закани в становище, изпратено до Money.bg, че планират да продължат дейност - въпреки решението на Комисията.

След сезиране от засегнати страни и журналисти, днес КЗК постанови, че руската компания, аналог на Uber, не е спряла работа. И взе решение да я глоби с по 6 лв. за всеки ден, в който нарушението е факт. Глобата - 5% от среднодневния общ оборот за предходната година, се събира от 13 юни 2019 г. до спиране на дейността.

След Uber КЗК спря и "Максим"
Обновена

След Uber КЗК спря и "Максим"

Това ли е краят на платформата у нас?

"Такси Максим" предлага услуга, подобна на Uber - свърза шофьори и пътници чрез мобилно приложение. Втората също бе забранена от КЗК и спря дейност в България. Руската компания обаче реши, че няма да се съобрази с решението на държавния орган и продължава дейност.

Единствената промяна, която е настъпила, е, че досегашният управител Игор Жмакин е заличен от Търговския регистър, а нов не е вписан, пише в решението на КЗК. Компанията не отговаря и на исканията на Комисията за допълнителни документи и разяснения.

Днешното решение на Комисията може да бъде обжалвано. "Такси Максим" жали предходното, но Административен съд София-област отхвърли жалбата.

Цялото решение на КЗК може да видите тук.