2019 година донесе нова голяма глоба за гиганта в технологичната индустрия Google в Европа. Брюксел наложи близо 1,5 милиарда евро или 1,7 милиарда долара заради злоупотреба с доминираща позиция. Конкретно ресорният комисар Маргарет Вестагер посочи, че компанията е принуждавала свои клиенти да се отказват от партньорски отношения с нейни конкуренти.

Санкцията изглежда доща сериозна, но на фона на приходите на интернет лидера изглежда скромно. За 2018 година общите приходи на Google възлизат на 136,8 милиарда долара или с 23% над тези за предходната.

Посредните близо 1,5 милиарда евро не са и най-голямата глоба, която Брюксел е налагал на гиганта. Такава е санкцията за Google от миналата година, която беше в размер на 4,34 милиарда евро или 5,1 милиарда долара.

Google получи нова глоба от Брюксел в размер на €1,5 милиарда

Google получи нова глоба от Брюксел в размер на €1,5 милиарда

По общо три случая технологичната компания бе санкционирана с €8,2 милиарда

През юли миналата година Европейската комисия (ЕК) глоби компанията с тази сума заради нарушаване на антимонополното законодателство в сключени споразумения с компании, като Huawei и Samsung.

Конкретно казусът тогава беше свързан с операционната система Android и това, че Google налага на работещите с нея технологични производители да добавят приложения на американската компания в софтуера на своите устройства.

Година по-рано ЕС глоби с 2,42 милиарда евро или 2,7 милиарда долара Google след разследване, продължило 7 години. Тогава от Брюксел обвиниха интернет гиганта, че е позиционира по-добре в резултатите на браузъра си своята платформа за електронна търговия Google Shopping за сметка на конкурентите й.

Google получи $5,1 милиарда глоба заради злоупотреба с монополно положение

Google получи $5,1 милиарда глоба заради злоупотреба с монополно положение

Санкцията бе наложена от Европейската комисия

С това за последните три годинини общият размер на глобите за Google от страна на ЕС е 8,26 милиарда долара. Така засега Google е технологичната компания, на която Брюксел е наложила най-сериозни санкции. Кои са останалите?

В списъка единствената друга освен Google с глоба над 1 милиард евро е Intel. През 2009 година тя отнася еднократна такава от 1,06 милиарда долара заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на процесори.

От друга страна Microsoft е принудена да плати 2 глоби на обща стойност над 1,4 милиарда евро. През 2008 година ЕК излиза с решение да санкционира компанията с близо 900 милиона евро заради злоупотреба с господстващо положение. През 2013 година идва още една - за 561 милиона евро, като причината за нея е неспазване на решение на Комисията.

През 2017 година и Facebook беше глобена. Санкцията за нея беше в размер на 100 милиона евро заради предоставянето на неверни данни при покупката на приложението WhatsApp през 2014 година.