Google успя да изхари 7,7 милиарда долара в капиталови разходи за първите три месеца на 2018 година за разнообразни пера като недвижими имоти и подводни кабели, предава CNN. След като данните бяха оповестени, акциите на компанията-майка Alphabet се сринаха с пет процента преди началото на търговията.

В понеделник компанията отчете силен ръст на продажбите и печалбата за първото тримесечие, подкрепен от по-ниските данъци. Но явно огромните инвестиции не се харесват на Уолстрийт.

Google започна годината със 73% ръст на печалбата си

Google започна годината със 73% ръст на печалбата си

Сериозен принос за този резултат имат по-скъпите онлайн реклами

"Най-важното от финансовите резултати бе значимият ръст на разходите", казва Браян Вайсер, анализатор в Pivotal Research.

През март Alphabet похарчи 2,4 милиарда долара за закупуването на Chelsea Market в Манхатън, за да увеличи офис пространството си в Ню Йорк. Компанията инвестира и в центрове за данни, оборудване и подводни кабели.

Финансовият директор на Alphabet оправда разходите като част от стремежа към растеж на компанията.

Бен Шахтър, анализатор в Macquarie, оприличи Google на Amazon в желанието за огромни инвестиции. Но според него проблемът е, че много от новите бизнес възможности, в които Google инвестира, може да не се окажат достатъчно печеливши.