В годината на блокирани икономики и срив на бизнес активността, една неочаквана марка бижута се представя толкова добре на фондовия пазар, че успя да нареди датския такъв сред най-добре представящите се в света.

Книжата на Pandora са поскъпнали с 64% през тази година, пише Bloomberg. Въпреки че компанията не е била имунизирана срещу негативния ефект на пандемията що се отнася до продажбите ѝ, инвеститорите остават оптимистични за представянето на бизнеса ѝ.

Pandora пусна за продажба акции по-рано тази година с цел да укрепи баланса си, като държавният фонд ATP изкупи част от тях.

"Компанията премина през повратен момент и преди налагането на ограниченията показа ясни признаци, че работи в правилната посока", посочва Клаус Уинблад, който е част от екипа на ATP. Към днешна дата фондът държи 3,1% дял в Pandora.

Компанията е известна със своите гривни, пръстени и други бижута, които започват да се произвеждат през 1982 година. Днес компанията е с пазарна капитализация от 47,5 милиарда датски крони или 7,6 милиарда долара.