Компанията Pfizer планира до септември да разшири опитите върху хора на експерименталната си ваксина срещу коронавирус до хиляди пациенти. Това заяви изпълнителният директор на компанията Алберт Бурла.

Базираният в САЩ фармацевтичен гигант, който работи заедно с германския производител на лекарства BioNTech, инжектира дози от своята потенциална ваксина, BNT162, на първите участвали в експеримента в САЩ миналата седмица. Компанията заяви, че се надява да тества до 360 души в клиничното изпитване.

Понастоящем Pfizer тества четири различни вариации на ваксината, заяви Бурла. "Ако една или две вариации показват успех, компанията ще увеличи изпитанията и през септември ще започне широкомащабно проучване с хиляди участници, ако ваксината се окаже успешна", добави той.

"Ако нещата вървят добре и смятаме, че продуктът е безопасен и ефикасен и ако Администрацията по храните и лекарствата и Европейската агенция по лекарствата и други регулаторни агенции смятат същото, ще можем да доставим милиони дози през октомври, каза Бурла.

Няма все още одобрени от FDA лечение на Covid-19, а производителите на лекарства се надпреварват да произвеждат ваксина, за която американските здравни служители казват, че се очаква да отнеме поне 12 до 18 месеца. Имало над 100 ваксини в развитие в световен мащаб към 30 април, според Световната здравна организация.