Разтопяването на арктическата вечна замръзналост създава огромна заплаха за големите енергийни производители в Русия, за тяхната инфраструктура и финансови показатели, сочи нов доклад на Morgan Stanley, цитирам от бизнес изданието "Ведомости".

Газпром, Новатек, Алроса и Норилск Никел, чийто горивен резервоар протече, след като потъна в размразяващата се земя, създавайки огромен екологичен проблем - ще загубят най-много от феномена, който изпуска въглеродни газове и забързва още повече климатичните промени.

"Климатичните промени в пермафрост регионите, които отговарят за 60% от руската територия, ще изпуснат огромни количества метан и въглероден диоксид, което ще намали стабилността на почвата и ще създаде рискове за инфраструктурата", пише изданието, цитирайки американската банка.

Средните температури в Русия се покачват 2,5 пъти по-бързо, отколкото средното за света, от 1960 г. насам. Температурите на Арктика се покачват 3-4 пъти по-бързо от 2000 г. насам. Тази топлина намалява носещата способност на структурните основи в ключовите райони за производство на въглеводороди с 25-75% в сравнение с 1965 г.

Около 90% от газа и диамантите на Русия, 30% от петрола и почти всички резерви от паладий се добиват в зоните, покрити с дебел слой пермафрост. Това означава, че именно тези компании ще усетят най-силно въздействието на климатичните промени в близко бъдеще.

Според Morgan Stanley това може да намали свободните парични потоци на Газпром през 2022 г. до $4 млрд. от $8,4 млрд., докато дивидентите на Никел през 2022 г. могат да намалеят двойно до $1,1 млрд.

Междувременно гигантът Норилск Никел е изправен пред натиск от ключов акционер за промени в мениджмънта след изтичането на гориво. Производителят на алуминий Русал, който притежава 28% от компанията, заяви, че "сериозно притеснен" от скорошните инциденти в Арктика.

"Случващото се в Норилск повдига въпроса за компетентността на мениджмънта на компанията", казват от Русал.

В края на май 21 хил. тона дизел изтече от резервоар на компанията. През юли 45 тона авиационно гориво пък изтече от тръбопровод.

Руската държава пък глоби подразделението на Норилск, отговорно за щетите, с $2,05 млрд., но компанията оспорва сумата. Тя се равнява на една трета от печалбата ѝ за 2019 г. или 15% от годишните приходи.