Софийски градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет на директорите на "Кинтекс" ЕАД, се казва в разпространено становище на Александър Михайлов, който все още е изпълнителен директор на дружеството.

Преди три дни миниcтъpът нa иĸoнoмиĸaтa и индycтpиятa Kopнeлия Hинoвa нapeди cмянa нa pъĸoвoдcтвoтo нa "Kинтeĸc". Основният мотив за смяната, който беше огласен от министерството, е за установени след проверка "peдицa нapyшeния и явeн ĸoнфлиĸт нa интepecи нa изпълнитeлния диpeĸтop".

Сменят ръководството на "Кинтекс"

Сменят ръководството на "Кинтекс"

При проверка са открити редица нарушения

В днешното си становище по въпроса Михайлов обяснява, че се съмнява, че одит на "Кинтекс" ЕАД изобщо е извършван. По думите му, никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място.

Според Александър Михайлов, твърденията на министерството, че той е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната "Кинтекс" "категорично не отговаря на истината и това може да бъде проверено в системата на НАП и Агенцията по вписванията".

Поради така създалата се ситуация, "след едноличните решения на министър Корнелия Нинова, постановяващи "незабавно освобождаване на изпълнителния директор", в момента "Кинтекс" ЕАД на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството", се казва още в огласеното становище на Михайлов.

Той посочва още, че към момента предприятието е поканено да подпише договор за над 40 млн. евро, което е "безпрецедентен приход за държавното дружество за последните години". Обаче, според Михайлов, "действията на ръководството на Министерството на икономиката и индустрията поставят на карта този контракт и заплашват държавния интерес".

В заключение досегашният изпълнителен директор на "Кинтекс" Александър Михайлов заявява, че "във всеки момент съм бил в готовност да подам своята оставка. Продължавам да не разбирам защо министерството предприе тази атака за моето професионално дискредитиране, което аз не мога да приема и ще продължа да се боря срещу всички внушения и откровени неистини, които се изговарят в общественото пространство по мой адрес".