Само преди три седмици международната верига от кафенета Starbucks обяви, че планира да обсипе своите акционери с награди. От компанията заявиха, че възстановяват програмата си за обратно изкупуване на акции, рекламирайки ангажимент от 20 милиарда долара през следващите три години.

"Въпреки че растежът ни тази година няма да бъде линеен, ние сме уверени, че нашият подход подкрепя компания с положителна печалба днес и в дългосрочен план, създавайки стойност за всички заинтересовани страни, нашите партньори, нашите клиенти и нашите акционери", каза главният финансов директор на компанията Рейчъл Руджери в презентация пред инвеститори.

Но този план беше отхвърлен, когато Хауърд Шулц пое ролята на временен главен изпълнителен директор в понеделник, поемайки юздите на компанията за трети път.

Да си купиш с bitcoin кафе в Starbucks и бургер в McDonald's. В Ел Салвадор вече е възможно

Да си купиш с bitcoin кафе в Starbucks и бургер в McDonald's. В Ел Салвадор вече е възможно

След като криптовалутата стана официално разплащателно средство в страната

Какво се промени?

Starbucks спря програмата си за обратно изкупуване на акции, каза Шулц в писмо до служителите.

"Това решение ще ни позволи да инвестираме повече в нашите хора и в нашите магазини - единственият начин да създадем дългосрочна стойност за всички заинтересовани страни", пише той, цитиран от CNN.

Недостиг на продукти удари Starbucks в САЩ

Недостиг на продукти удари Starbucks в САЩ

Компанията спря временно продажбата на част от продуктите

Обратното изкупуване на акции е под политически микроскоп, след като миналата година достигна връх от 882 милиарда долара сред компаниите от S&P 500. Предаването на пари в брой на инвеститорите обикновено повишава цените на акциите чрез намаляване на наличния брой, но критиците са на мнение, че парите биха били по-добре изразходвани за работници и други инвестиции, които могат да стимулират икономиката в по-широк план.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън предложи нови правила за ограничаване на тази практика. Говорител на Starbucks обаче посочи, че решението не е свързано с политическия климат. 

Другият голям фактор са работниците. От декември няколко магазина на Starbucks се обединиха срещу желанието на компанията. Шулц обаче се опита да разубеди служителите да се обединяват в синдикати, изтъквайки важността на "пряката и споделена връзка" с работниците.

От малък магазин за кафе до мултимилиардна верига: Starbucks стана на 50 години

От малък магазин за кафе до мултимилиардна верига: Starbucks стана на 50 години

Историята на компанията

Но след пандемията, служителите - писнати от дълги часове работа, рискове за здравето и нарастващи разходи поради нарастваща инфлация - имат повече власт, отколкото преди. Свободните работни места в Съединените щати достигнаха 11,3 милиона през февруари, близо до най-високото ниво за всички времена, а компаниите се борят да наемат и задържат служители.