Toyota Motor ще произведе 700 000 автомобила в световен мащаб през февруари. Това е което е с 10% ръст на годишна база. И все пак компанията ще трябва да произведе един милион превозни средства през март, за да достигне годишна цел за производство от 9 милиона, пише Reuters, позовавайки се на информация на Nikkei.

Най-големият производител на автомобили в света определено се опитва да увеличи производството си през последните месеци, за да компенсира загубите на от продукция, заради недостиг на компоненти от заводи в Югоизточна Азия на фона на ограниченията и блокирането.

И Toyota, и други производители на автомобили бяха принудени да ограничат производството, дори при покачване на търсенето на ключови пазари като Китай.

По-рано Toyota обяви планове за инвестиции от около 3,4 милиарда долара до края на това десетилетие за ускоряване разработването и производството на батерии за електромобили електрически тежкотоварни превозни средства в САЩ.

Инвестицията включва изграждане на фабрика за 1,3 милиарда долара, където се прогнозира, че ще работят 1750 души. Тя ще започне производство до 2025 г.

Ходът на японския индустриален гигант е част от по-голяма амбициозна инициатива - да инвестира 13,5 милиарда долара в световен мащаб, за да навакса изоставането си от конкуренти като General Motors, Ford и Volkswagen.