Yellow Corp. е американска транспортна компания, създадена преди 99 години. Близо век по-късно компанията обяви, че спира дейност, оставяйки всичките си 30 000 служители безработни, съобщава CNN Business.

Компанията водеше дълга битка със синдиката Teamsters, който представлява около 22 000 шофьори и докери във фирматаа. Само преди седмица профсъюзът отмени заплаха от стачка, която беше предизвикана от това, че компанията не успя да направи вноски в своите пенсионни и здравноосигурителни планове.

Синдикатът предостави на транспортната фирма допълнителен месец, за да извърши необходимите плащания. Но до средата на миналата седмица компанията вече беше спряла да приема товари от своите клиенти и извършваше доставки само на стари пратки, които вече бяха потвърдени.

Въпреки че синдикатът се съгласи да не стачкува срещу Yellow, той не можа да постигне споразумение за нов договор. И така се стигна до лошата развръзка.

"Това е тъжен ден за работниците и американската товарна индустрия", заяви президентът на Teamsters Шон О'Брайън.

Търсят се 80 000 шофьори на камиони в САЩ

Търсят се 80 000 шофьори на камиони в САЩ

Те превозват 71% от стоките в американската икономика

От Teamsters обявиха, че компанията подава молба за банкрут. Затварянето се оказва лоша новина не само за служителите и клиентите, тъй като предлагаше едни от най-ниските тарифи в транспортния сектор, но и за данъкоплатците в САЩ.

През 2020 година компанията получи заем от 700 милиона долара от федералното правителство. Заемът доведе до това, че данъкоплатците държат 30% от нейните неизплатени акции.

От друга страна, компанията все още дължи на Министерството на финансите над 700 милиона долара, според последния си тримесечен отчет.