Volkswagen и други автомобилни компании са изправени пред серия от потребителски съдебни искове в Европа, съобщи Bloomberg. Заплахата за компаниите идва, след като Върховният съд на ЕС обяви, че използването на софтуерни технологии, предназначени да предпазват автомобилните компоненти от повреда при определени температури, може да е незаконно.

В четвъртък Съдът на ЕС постанови, че не съществува правно изключение за използването на софтуер, който променя данните за емисиите на изгорели газове при автомобилите въз основа на външната температура. Спорът е част от последиците от скандала за манипулиране на данните за изгорелите газове.

Над 60 милиона лева оборот за година на международния пазар на БФБ. Акциите на Volkswagen AG са най-предпочитани от българите.

Топ 10 на най-предпочитаните от българите акции през годината

На BSE International са сключени 5 718 сделки за една година

Функциите на двигателя, известни като термопротектори, влияещи върху контрола на замърсяването, когато температурите са ниски, се използват в цялата индустрия за защита на компонентите.

VW настоява, че използването на подобен хардуер е в съответствие с правилата на ЕС, тъй като целта му е да предпази двигателя на автомобила от внезапни и непредсказуеми повреди. Компанията продължава да твърди, че софтуерът е съвсем законен, въпреки решението на съда.