Над половината или 53% от хората на възраст между 25 и 39 години в Европейския съюз се затрудняват да изпълняват финансовите си ангажименти, посочват от Европейската комисия.

Според тях сред основните причини за това са липсващата финансова грамотност и информираност, както и прибързаните покупки.

От институцията оповестиха също, че стартират нова информационна кампания по темата, наречена "Твоето бъдеще. Твоят избор". Не е ясно как тя ще подобри финансовата грамотност на потребителите в съюза.

Все пак тя призовава хората "да помислят добре дали имат нужда от определена услуга (кредит, инвестиция, застраховка), които могат да бъдат рискови, скъпи или да представляват дългосрочен ангажимент". Също те излизат със съвет потребителите да обмислят срока на погасителния план, ако купуват стоки на кредит, и да се консултират с независим финансов експерт.

Не на последно място, от ЕК са адресирали проблемите с финансовата грамотност на жителите на съюза чрез едноминутно информационно видео по темата.