Темповете на кредитиране на българския пазар ще изпреварят реалния растеж на икономиката. Корпоративното кредитиране е достигнало рекордни нива за последното десетилетие, като по-голямата част от бизнеса у нас има положителни очаквания за бъдещето. Това смята управителят на компанията Credit Navigator Борис Димитров.

По неговите думи новосъздадените фирми у нас много често разчитат на привлечен ресурс, за да реализират своите инвестиции.

"Търсенето в България е доста завишено - на рекордни нива спрямо последните 10 години по отношение на заявленията за кандидатстване", посочва експертът в интервю за BloombergTV България.

"Последните данни за кредитната активност са продължение на тренда от август. Вече се усеща забавянето на европейската и световната икономика. Съвсем наскоро Европейската централна банка отново обяви политиката си за допълнителни стимули", посочва Димитров.

Според него бизнесът в Еврозоната и в целия Европейски съюз се намира в изчаквателна позиция на фона на търговските конфликти и очаквания Брекзит.

По мнението на Борис Димитров банките в страната не са рисково ориентирани що се отнася до кредитирането. Той смята, че въпреки търсенето на възможности за освобождаване на ликвидността, с която разполагат, финансовите институции са внимателни при оценката на своите клиенти.

"Според последната статистика на БНБ за септември има 4,5% ръст във фирменото кредитиране", казва още специалистът и добавя: "При нас банковото кредитиране е типично търговско.".