Американският инвестиционен фонд Blackstone Group предлага общо 20 млрд. долара, за да придобие мажоритарен дял във финансовия бизнес на Thomson Reuters.

Двете компании са в напреднали преговори, а днес се събира бордът на директорите на Thomson Reuters, за да обсъди предложението на Blackstone.

Инвестиционният фонд иска да купи приблизително 55% дял от бизнеса, който предоставя новини, данни и анализи на банки и инвестиционни къщи по света. Подразделението, отговарящо за тези услуги, носи повече от половината от годишните приходи на Thomson Reuters.

Thomson Reuters ще получи повече от 17 млрд. долара от сделката, от които около 4 млрд. долара в брой и около 13 млрд. долара, финансирани от новия дълг, поет от бъдещото партньорство. Компанията ще запази останалите 45%, както и новинарския си бизнес.

Целият бизнес финансов бизнес на Reuters се оценява на около 20 млрд. долара, състоящи се от 7 млрд. долара в акции и 13 млрд. долара под формата на дълг, съобщават източници на новинарската агенция.

"Напредъкът, който постигнахме в бизнеса с финансови услуги и неговия бъдещ потенциал, са отразени от интереса на Blackstone. Смятаме, че финасовите услуги са добре позиционирани в рамките на Thomson Reuters, но могат да бъдат още по-силни с партньор като Blackstone", каза изпълнителният директор на Thomson Reuters Джим Смит.

Ако сделката стане факт, това ще е най-голямата промяна в Thomson Reuters за последното десетилетие. Компанията беше създадена през 2008 г., когато канадската Thomson Corp. придоби английската Reuters Group за 8.7 млн. паунда, което се равняваше на 17 млрд. долара по тогавашния валутен курс.

Ако изкупуването се осъществи, Blackstone ще стане пряк конкурент на някои от най-големите компании в продажбата на услуги за данни, аналитични и търговски инструменти на Уолстрийт. Сред тях са Bloomberg, както и на подразделението на News Corp - Dow Jones.

Инвестиционният фонд вече има известен опит в информационния бизнес. Той купи Ipreo, който продава специализиран софтуер за проследяване на дейностите на капиталовите пазари през 2014 г., за малко под 1 млрд. долара.