Правителството на Финландия придоби дял в Nokia, съобщава Reuters. Сделката е извършена чрез инвестиционната компания Solidium, притежавана от държавата.

Хелзинки вече притежава 3,3 процента дял от Nokia на стойност 844 милиона евро.

Целта е засилване на финландското влияние върху дейностите на производителя на мрежово оборудване. "Вярваме, че това ще бъде добра инвестиция. Трябва да помним, че Nokia е най-голямата компания във Финландия", казва изпълнителният директор на Solidium Анти Макинен пред агенцията.

Правителството не търси място в борда на директорите на компанията, но подобна възможност не е изключена в бъдеще, посочи още той.

Преди десетилетие Nokia бе водещ производител на мобилни телефони и владееше пазара. Тогава компанията бе отговорна за 4% от брутния вътрешен продукт на страната и 20% от износа. Колапсът ѝ е и една от причините за стагнация на Финландия, от която тя тепърва се възстановява.

Днес Nokia е с фокус върху телеком индустрията и мрежовите услуги - пазар, на който се съревновава с шведската Ericsson и китайската Huawei.

Мандатът на Solidium е да притежава дялове в по-значителни компании в страната с идеята да ги запази "повече или по-малко финландски", казва Макинен. Сега инвестиционното дружество притежава миноритарни дялове в 13 публични компании.