Известният френски производител на автомобилни гуми - Compagnie Generale des Etablissements Michelin обяви, че ще придобие британската компания за полимерни продукти Fenner PLC. Сделката се оценява на около 1,2 млрд. паунда (1,7 млрд. долара), съобщава Вloomberg.

От Michelin заявиха, че ще платят по 610 пенса в брой за всяка акция на Fenner, което представлява 31% премия върху цената на затваряне на акциите от 467 пенса в петък (16 март).

Френският производител на автомобилни гуми също така каза, че акционерите на Fenner ще имат право да получат и запазят междинен дивидент от не повече от 2,1 пенса за всяка акция на британската компания, като самият раздаван дивидент ще бъде обявен около 25 парил.

Покупката ще позволи на Michelin да разшири своите доставки към клиенти от минно-добивната индустрия и да разшири своето инженерно подразделение.

В началото на днешната търговия акциите на Michelin поскъпват с 0,2% към 125 евро, докато акциите на британската компания Fenner поскъпват с над 25% към 616 пенса за една акция.