Американската корпорация General Electric (GE) продава активите си в разработването на ИТ решения в здравеопазването за 1,05 милиарда долара, съобщиха от компанията.

"Veritas Capital и General Electric обявиха днес, че компания, филиал на Veritas, е сключила окончателно споразумение с GE да придобие Enterprise Financial Management, Ambulatory Care Management и Workforce Management. Те влизат в поделението GE Healthcare и са оценени на 1,05 милиарда долара, се посочва в прессъобщението.

Очаква се сделката да бъде закрита през третото тримесечие на 2018 година.

Отбелязва се, че продажбата на тези активи ще помогне на GE да съживи продуктовото портфолио на компанията и да осъществи други допълнителни придобивания. Според стратегията на новия мениджър на GE Джон Фланери компанията трябва да се отърве от неосновни за нея активи, за да осъществи набелязаната реорганизация на дейността си.

Според ръководителя на GE Healthcare Кирън Мърфи, компанията под негово ръководство ще продължи да инвестира в базови дигитални здравни решения като "умна" диагностика, свързани устройства, изкуствен интелект и някои други разработки.

През ноември 2017 г. GE намали дивидентите си наполовина и заяви, че конгломератът ще се съсредоточи върху три ключови сектора - авиацията, здравеопазването и енергетиката.