Американска инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc. купува нидерландска инвестиционна компания NN Investment Partners от NN Group NV за 1,6 милиарда евро (1,87 милиарда долара).

Очаква се сделката да приключи до края на първото тримесечие на следващата година, се казва в прессъобщението на Goldman Sachs.

Американската инвестиционна банка обяви, че NN Investment Partners ще стане част от европейското подразделение на Goldman Sachs Asset Management. В резултат на това от Goldman Sachs очакват, качеството на инвестиционния портфейл и системата за управление да се подобрят.

NN Investment Partners е със седалище в Хага. Тя управлява активи на стойност приблизително 355 милиарда долара и предоставя инвестиционни съвети на собствениците на активи на стойност приблизително 70 милиарда долара.

Като част от сделката, Goldman Sachs Asset Management също ще сключи 10-годишно стратегическо партньорство с NN Group, за да управлява портфейл от активи на нидерландската компания за близо 190 милиарда долара.

Акциите на Goldman Sachs спечелиха 0,1% при допълнителна търговия в сряда в Ню Йорк. Пазарната стойност на финансовата компания от началото на тази година се е увеличила с 51,2% и е 137,6 млрд. долара.

В същото време стойността на акциите на NN Group намаляват по време на търговията в Лондон в четвъртък. Пазарната капитализация на NN Group от началото на годината се е увеличила с 23,3% до 13,8 млрд. евро.