Google подписа споразумение с Renault-Nissan-Mitsubishi - един от най-големите световни производители на автомобили, съобщава The Wall Street Journal. Автомобилите, произведени от алианса, скоро ще ползват мобилната операционна система Android за своите инфотейнмънт системи. Сделката е голям успех за Google, която се опитва да повтори успеха си от света на мобилните телефони в автомобилите от десетилетие.

Дебют Android ще направи през 2021 г., давайки на шофьорите по-добра интеграция с Google Maps, гласовия асистент и много други функции, които те вече имат на своите телефони. През 2017 г. алиансът продаде 10,6 милиона автомобила, превръщайки се в най-големият производител - дори пред групата Volkswagen.

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Компанията печели от вашите данни - и ги събира, дори и да сте ѝ забранили

Ходът идва на фона на общото желание на компаниите да дадат контрола върху системите за забавление и информация на технологичните гиганти, отчасти защото виждат в технологията възможност за генериране на ценна информация за потребителите, която може да се превърне в нов източник на приходи.

Но автомобилната индустрия така и не може да създаде достатъчно развита, стабилна и лесна за употреба система. Скорошно изследване на JD Power посочва като най-голям проблем за потребителите на нови автомобили именно мултимедийните системи, които или често спират да работят без причина, или пък са твърде сложни.

Компаниите не съобщиха финансовите параметри на споразумението. От обявлението стана ясно, че информацията за потребителите ще бъде събирана от Google.

Google се опитва да начертае пътя си в автомобилната индустрия от 2005 г., когато Audi стана първият производител, който включи Google Earth в своята навигационна система.

Наскоро Volvo Cars също съобщиха, че ще използват Android в следващите си модели.