Надали много хора в съседна Гърция са знаели името на Костас Цумас доскоро. През януари обаче той се превърна в популярно име в страната, след като създадената от него софтуерна компания Data Artisans беше купена от китайския гигант Alibaba за около 90 милиона евро.

Всъщност дружеството е създадено от роденият в Гърция Цумас и колегата му Стивън Юън в Берлин през 2014 година като днес то е една от ярките звезди на европейската старт-ъп сцена.

Основният продукт на дружеството се нарича Apache Flink, като той представлява софтуер с отворен код, позволяващ обработването на огромни обеми данни. По думите на Цумас, който е главен изпълнителен директор, Alibaba ще направи допълнителна инвестиция в разработването на продукта, пише гръцкото издание Kathimerini.

Информацията за стойността на сделката в размер на 90 милиона евро не е официално потвърдена от ръководството на Data Artisans, но тя е посочена от различни германски издания, като Handelsblatt, които се позовават на свои източници.

Костас Цумас

Източник: Data Artisans

Костас Цумас

Големият коркурент на американският гигант Amazon - китайската Alibaba, е клиент на европейския старт-ъп от 2016 година. Сред останалите партньори присъстват още Netflix, Uber, ING и Zelando.

От Alibaba посочват, че предстои да задълбочат партньорството си с Data Artisans, като заедно двете компании ще разработват софтуер за управлението на големи обеми данни.

В публикацията на Kathimerini се посочва, че Цумас е роден в северозападния гръцки град Йоанина, като завършва Техническия университет в Атина. По-късно защитава докторска степен в Дания, а след това се премества да живее в Берлин.