Два хотела в София - Novotel на булевард "Цариградско шосе" и ibis Sofia Airport, ще бъдат част от една от мащабна сделка в бранша в Европа.

Френската верига Accor обяви планове да придобие останалата част от акциите на полската група Orbis, в която в момента държи над 50% от акциите.

Настоящата оферта е за останалите 47,13% от ценните книжа на компанията, които се изчисляват на приблизително 442 милиона евро, съобщава сайтът Emerging Europe. Според информацията френският гигант вече е подал необходимите документи до регулаторите в Полша.

"Accor и Orbis изградиха дългосрочно партньорство от тяхното първо споразумение, сключено преди 45 години. Като най-голям акционер от 2000 година, Accor изцяло подкрепяше растежа на Orbis в Полша и в Централна Европа от 2014 година, където веригата се превърна в лидер", посочва главният изпълнителен директор на френската верига Себастиан Базен.

По неговите думи новата стъпка ще позволи на компанията да развие бизнеса си в региона.

Сделката се очаква да бъде одобрена и завършена в началото на 2019 година, като след това от Accors планират да делистнат акциите на Orbis от Варшавската фондова борса.

Orbis е основана през 1920 година, а към днешна дата веригата е най-големият хотелски оператор в Централна и Източна Европа с портфолио от 128 хотела в 16 държави, от които освен в България още в Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.

Компанията оперира под няколко бранда, а сред тях са Sofitel, Novotel, Mercure и ibis.

През 2015 година веригата подписа споразумение с Accor , с което под нейното управление минаха 46 хотела на френската верига в шест държави в региона. Това включва и двата в София.

Междувременно през миналата седмица стана ясно, че Orbis предстои да отвори първи обект от луксозната марка MGallery у нас. Той ще се намира в Пловдив и ще разполага с 60 стаи и апартаменти, както и със спа и уелнес зона.

Orbis прави нов луксозен хотел в Пловдив

Orbis прави нов луксозен хотел в Пловдив

Той ще отвори врати през следващата година и ще разполага с 60 стаи и апартаменти